Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Šance prezidenta Zemana při návštěvě Trumpa – Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman přijal pozvání Donalda Trumpa k návštěvě Bílého domu. Jedná se o mezinárodně politickou šanci. Doufejme, že ji Zeman využije k zlepšení pozice své i České republiky. A nezahodí ji třeba kvůli své touze pěstovat nadstandardní vztahy s Čínou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

V tomto ohledu je otázkou, jak si s Trumpem český prezident porozumí. Není tomu tak dávno, kdy se Zeman v čínské státní televizi s krtečkem v ruce zjihlým hlasem svěřoval se svou touhou poučit se v Pekingu o finesách umění stabilizovat společnost. Navázal pompézním přivítáním čínského vládce. Ten na vlastní oči viděl, jak se Zeman poučil.

Některé části hlavního města Prahy byly ověnčené rudými praporky, zdobené čínskými vlajkami a hlídané „náhodnými“ čínskými turisty. Zničehonic se vynořili za účelem dohledu na pořádek a hezké přivítání čínského prezidenta. Zemanova příchylnost k Pekingu je dobře známá. A nejen jeho. Vzpomeňme na nedávné prohlášení věrnosti čtyř nejvyšších státních představitelů politice jedné Číny.

Jiná situace platí v případě budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa. S Čínou momentálně nijak zvlášť nevychází. Peking se na něj zlobí kvůli telefonátu s prezidentkou Tchaj-wanu. A také pro jeho prohlášení o expanzivní čínské politice v Jihočínském moři a hrátkách s podhodnocením čínské měny. Ještě předtím pekingské vládce popudil plány na odmítnutí Pařížské klimatické dohody. Podle oficiálního čínského deníku jsou jeho zahraničně politické kroky znakem „politického amatérismu“.

Je tedy otázka, jak k celé situaci přistoupí Zeman. Může například pomlčet o své náchylnosti a pronést řeč, která neurazí. V nejlepším případě takovou, která potěší i evropské partnery. Nikoliv však politiku typu Orbán nebo Le Penová. To by České republice přineslo zlepšení pověsti, a možnost vyčlenit se ze stále méně populární skupiny V4, která ji v rámci EU táhne ke dnu. Pro českého prezidenta samotného by pak mohla přijít odměna v podobě prolomení aureoly, díky níž byl zatím převážně zván na východ, nikoliv západ od českých hranic.

Nu ale kdo ví, stát se může vše. Třeba se Trump s Čínou zázračně usmíří a tak si budou s českým prezident notovat o to více. Každopádně když už se Trump stal budoucím americkým prezidentem, jeho vazby na Českou republiku je vhodné využít. Jen je třeba myslet státnicky, pomoci a neuškodit. Je dobré se také připravit na možnost, že pozvání je výrazem slušnosti a touze po klidu v Trumpově rodině, v níž děti mluví česky.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám