Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Proč bylo důležité zříti Filipa

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Jak je důležité míti Filipa je hra Oscara Wildea. V Otázkách Václava Moravce mluvil minulou neděli Vojtěch Filip, předseda KSČM. Bylo důležité ho zříti pro pochopení současného vývoje.

Komunismus v praktickém vtělení prodělal různá období včetně zločineckého. Začátkem 60. let minulého století prožíval naději. Vypadalo to, že se Nikita Chruščov chce od stalinských hrůz co nejdůrazněji distancovat, byť se na nich sám podílel. K tehdejší romantické epizodě patří přijetí Morálního kodexu budovatele komunismu v roce 1961.

Komunista podle něj měl hájit humánní vztahy a vzájemnou úctu mezi lidmi v souladu se zásadou, že člověku je člověku přítelem, soudruhem a bratrem. Komunista měl projevovat odpor k národní a rasové nevraživosti. Jeho krédem měla být bratrská solidarita s pracujícími všech zemí, se všemi národy.

Dnes by se měl podle těchto kritérií ocitnout komunista mezi lidmi, kteří projevují solidaritu v duchu humánních vztahů a na základě odmítání národní a rasové nevraživosti a mají snahu pomoci uprchlíkům. Co ale říkal Filip? „Podívejte, jako tady se straší většinou Ruskem, ale zeptejme se, kdo svým způsobem znásilňuje ženy v Německu nebo ve Švédsku, kdo zavinil některé věci, které se týkají poměrně složitých věcí v Nizozemsku, to nespáchali Rusové, to spáchali konkrétní migranti, kteří tam přišli.“ Ne, soudruzi, takhle se morální kodex nenaplní a komunismus se nevybuduje. S takovými vedoucími kádry.

Ale možná najdeme body, v nichž je Vojtěch Filip opravdu kovaný budovatel nového, lepšího řádu. Například tenhle: Komunista musí být čestný a spravedlivý a musí projevovat odpor vůči nečestnému chování a jednání. To znamená, že říká pravdu a pouze pravdu. Jak to bylo s předsedou KSČM? Bohužel opět mimo. Více zde.

Filip chce vystoupení Česka z NATO a garanci naší bezpečnosti USA, Ruskem a Čínou. Nechme stranou holubičí povahu tamních vůdců a až otcovskou starost o menší národy, zvláště v Rusku a Číně. Ujgurové či krymští Tataři by mohli vyprávět. Ale Filip chce odevzdat osud země do rukou vůdců, kteří ve dvou případech ze tří komunisty absolutně nesnášejí. Není to další důvod myslet, že třešničky používá pouze jako přetvářku?

Šéf KSČM však předpokládá, že jedinci, na které apeluje, tyto finesy zkoumat nebudou. Komunisté vždy spoléhali na lidský typ, který popsal Michail Bulgakov ve Psím srdci. Znalost ruštiny není nutná, aby divák úryvku ze stejnojmenného filmu pochopil, jaké vlastnosti symbolizuje zde.

Komunisté ale dnes mají starosti. Zájem o toto zboží je všude enormní. Frontu na něj stojí politici, miliardáři a sem tam i nějaký profesor.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám