Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ostuda v zemi schizofrenní politiky

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Pokud některý z českých ústavních činitelů čerpá informace z proruských nepravdivých zdrojů a neověří si je, je to jeho ostuda. Jasný výrok, není-liž pravda? Ústavními činiteli jsou mimo jiné poslanci a senátoři. Máme takové, kteří jsou na uvedených informacích závislí jako na droze a šíří je dál?

Je to především několik sociálních demokratů. Zmíněné zdroje citoval jak Michal Hašek (hejtman je v širším pojetí rovněž ústavním činitelem), tak Zdeněk Škromach. Taktéž poslanci Stanislav Huml a Pavlína Nytrová. Poslanec Jaroslav Foldyna i Hašek se družili přímo s posly výrobců těchto zdrojů, tedy s Nočními vlky.

Jedním z nejvyšších ústavních činitelů je prezident. Miloš Zeman proslul věrností ruským postojům nejen v Rusku samotném, kde je mediální hvězdou. I v Česku často ujišťoval lidi, kteří mu věří, že kremelská verze je ta správná. Jako například, že na Ukrajině nejsou ruští vojáci, protože mu to řekl jeho přítel, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Před několika dny však jiný Zemanův dobrý známý, prezident Vladimir Putin, zničehonic prohlásil, že Rusko na Donbasu vojensky zasahovalo. Putin je víc než Lavrov. Náš prezident byl uveden v omyl. Jistě už tento nepříjemný fakt otevřeně přiznal a omluvil se, že on tedy českou veřejnost silou své autority klamal. Ta omluva stála v tiskové zprávě vlevo dole, teď už tu zprávu jen najít. Mluvčímu se to zatím nedaří.

Vraťme se ale ke slovům o ostudě ústavních činitelů. Znějí někomu jako výplod slovutné pražské kavárny? Odpověď je jiná. Patří ministrovi vnitra a prvnímu místopředsedovi ČSSD Milanu Chovancovi. Pronesl je dnes na zahájení pražského summitu STRATCOM, během něhož zástupci 12 zemí EU a USA budou zkoumat, jak lépe čelit nepřátelské dezinformační vlně v rámci hybridní války.

Chovanec uvedl jako český příspěvek vznik speciálního týmu na vnitru, který má od ledna příštího roku monitorovat hybridní hrozby včetně dezinformačních kampaní a na ně navazující protiprávní vnitrostátní aktivity, analyzovat poznatky a navrhovat protiopatření právní i věcná, má zajišťovat odbornou strategickou komunikaci v oblasti vnitřní bezpečnosti směrem k veřejnosti. To, že se summit koná v Praze, ukazuje na snahu Česka mít přední místo v rámci boje proti dezinformacím především ruského původu.

Tak to aspoň mohou vnímat zahraniční účastníci, kteří ve svých zemích denně vedou boj, jehož nekonečnost, ale nutnost Chovanec obzvlášť silně zdůraznil. Doufejme, že většina z nich česky neumí a situací v naší společnosti se nezabývá.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Jinak by se musela každému dávat u prezence kartička s nápisem: Vítejte v zemi ostudných ústavních činitelů a schizofrenní politiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám