Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Babiš si zahrává, lidi může spojit proti sobě

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V našem supermarketu se vyhýbám pokladně, u níž sedí paní, která nezavře ústa. Nikdy. V jednom kuse komentuje, co mají zákazníci na páse, nutí je, aby si s ní povídali, a vede monolog na téma, které ji v tuhle chvíli právě zajímá. Ale opustím prodejnu a už o ní nevím, sláva.

Andrej Babiš je politik a má v popisu práce vyjadřovat se ke všemu, co s děním ve společnosti souvisí. Občas, nebo vlastně dost často, mluví jako ta naše pokladní, jenže to se ze studijních důvodů dá vydržet. Kdyby člověk nevěnoval pozornost jeho výrokům, nedozví se, jaké vidění světa nosí v hlavě v době, kdy už neodmítá být příštím premiérem.

Je to jednoduché jako facka. Babiš si myslí (tedy myslel si to před druhým kolem senátních voleb, když měl šanci na velký úspěch, a kdoví jestli si myslí totéž po debaklu, po kterém prohlásil, že Senát je třeba zrušit), že v Česku je třeba zavést většinový volební systém. Dokonce si byl jist, že pro to uzrály předpoklady, neboť „máte hnutí ANO na straně jedné a všechny ostatní partaje, které jsou proti nám, na straně druhé. Takže možná ani není třeba něco měnit. Teď je otázka, kdo vyhraje sněmovní volby. Buď to budeme my, anebo oni.“ zde

To pochopí i malé dítě. Škoda že nemá volební právo, by byl to další hlas pro ANO. Podívejte se. Na jedné straně stojí zkorumpovaní, oškliví, zlí bubáci a je jedno, jaká stranická trička mají na sobě. Je to všechno podvod, všichni kradnú, jen Andrej a jeho lidé, nešťastní naivní blbečci, kteří, než šli do té podělané politiky, netušili, jaký hnus může být mezi lidmi, jsou celí v bílém. Jako například jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek, zde.

Nezastavitelná paní pokladní asi nebude honěná v tom, kdo co kdy kde řekl. Inženýr Babiš by informovaný být měl. Jeho dělení společnosti kopíruje výrok muže, který mimo jiné prohlásil: „Lidstvo si představuji jako velikou armádu dělníků budujících velkolepý chrám pravdy, jak žijí a pracují spolu.“ Taková rodinná firma, že. A stejný muž, Klement Gottwald, proslul mimo jiné slovy, po kterých následovaly známé hrůzné činy: „Kdo nejde s námi, jde proti nám.“

Geneze těchto slov je ovšem složitější, nevznikla totiž v Gottwaldově hlavě. Zajímavou úvahu měl na toto téma evangelický farář a někdejší senátor Zdeněk Bárta v roce, kdy ANO teprve vzniklo, zde.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Babiš si zahrává. Spojit se taky můžou všichni proti němu. Důvodů jim k tomu dává neúrekom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám