Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Co (ne)mají Zeman a Hofer společného - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Setkání rakouského prezidentského kandidáta za Stranu Svobodných Norberta Hofera s českým prezidentem Milošem Zemanem je mnohými českými komentátory nahlíženo jako na jedné straně zasahování do rakouské volební kampaně a na straně druhé jako nemístná legitimizace krajně pravicového politika politikem hlavního proudu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Hofer prohlásil, že on i Zeman mají podobné pochybnosti ve věci migrace. Svůj postoj objasnil následovně: „Lidskost vůči uprchlíkům ano, ale ne přetížení vlastní země.“ Do Evropy podle něj patří lidé, kteří jsou pronásledováni, ale ne ti, kteří si chtějí pomoci k lepšímu životu.

Takto formulovaný postoj by byl v českém kontextu velmi umírněný a řadí údajně krajně pravicového Hofera nalevo od českého prezidenta. Zeman totiž ve shodě s převažujícím veřejným míněním neargumentuje z pozic „lidskosti“ nebo „přetížení vlastní země“. Uprchlíky z islámských zemí prostě nechce - lidskost nelidskost. Prý k nám nepatří.

I jeho veřejně hlásané teorie o podstatě islámu, údajně jasném propojení uprchlické vlny s terorismem, či dokonce o tom, že masovou migraci někdo organizuje (přičemž se zaštiťuje tím, co v tomto směru údajně slyšel od toho kterého islámského politika), jsou o poznání více radikální než to, co by si kdy dovolil říct rakouský prezidentský kandidát za stranu, která je popisována jako krajně pravicová.

Ten navíc kandiduje v zemi, která na rozdíl od Česka je migranty opravdu přetížená. Dosáhla saturačního bodu, v němž se další větší přijímání uprchlíků stává pro veřejnost problémem.

Zeman naopak reprezentuje zemi, která nejen téměř žádné uprchlíky nepřijala, ale navíc zemím, jako jsou Rakousko a Německo, rozhodně nemíní solidárně jejich situaci ulehčit - ani dobrovolně, ani na základě kvót.

Zdá se tedy, že se Hofer mýlí, když tvrdí, že jeho a Zemana sbližují podobné pochybnosti ohledně migrace. Nejsou si podobné.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

A to do té míry, že pokud rakouské prezidentské volby vyhraje Hofer, bude navzdory všeobecnému zděšení z vítězství krajně pravicového politika rakouským prezidentem člověk, jehož názory na migraci jsou o poznání méně extrémní než českého prezidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám