Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Jen hloupost? Ať se přihlásí někdo chytrý

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Veřejnost si už dávno zvykla hlídat politiky, kteří mají v rukou mocné nástroje. Jestliže je využijí špatně, můžou poškodit lidi i zemi samotnou. V posledních týdnech se ale začíná šířit povědomí, že veřejné kontrole a případnému zkorigování musí být podrobena i jiná skupina s potenciálně škodlivou mocí. Jde o příslušníky státních represivních složek: policisty, státní zástupce, soudce.

Je tady ovšem přirozená brzda, která je nám vštěpována od dětství. Je to tak správně. Občan by měl mít důvěru v to, že když uposlechne pokynu policisty, nevyklube se z toho v lepším případě šaškárna, v horším náběh na totalitní způsoby. A samozřejmě by měl každý občan respektovat rozhodnutí soudu. Potud teorie.

Kdy se ale sebelepší teorie zakotvená v sebedůmyslnější výchově začíná drolit, až z ní nezbude víc než slupka, která se může kdykoli protrhnout? Ano, v případech, kdy se z definice vážená moc chová tak, že si jí občan vážit přestává.

Co se týče policie, jsou příklady jejího nedávného počínání, z něhož lezly leckomu oči z důlků, v živé paměti. Naposledy to byl zákaz zpívání státní hymny na Pražském hradě vydaný policistou směrem ke skautům. Tady však přišla velmi brzy opravná prohlášení jak od prezidenta, tak od ministra vnitra, který zkritizoval hradní policii a vyzval ji, aby začala na sobě víc pracovat.

Nikdo se zatím nevyjádřil k soudu s dvacetiletým ruským studentem Igorem Ševcovem, který je obžalován z obecného ohrožení a poškozování cizí věci, za což mu hrozí až osmileté vězení, pokud soud čin nepřekvalifikuje na závažnější. Prý zaútočil zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického. Soud začal včera a ono „prý“ bylo zatím podpořeno pouze pachovou stopou na jedné z lahví.

Soudkyně zato nařídila obžalovanému, aby ukázal tetování na těle. A vyšetřovatelé podle něj shromáždili údaje o tom, jak smýšlí, na jaké demonstrace chodí, s kým se stýká a jakou hudbu poslouchá. Že by výroba závadové osoby?

Ševcov nemusí být leckomu svými názory sympatický, ale soudí se snad podle důkazů, nikoli à la myšlenková policie. Aspoň takhle nás laiky vždycky učili. Proč by měla být spravedlnost slepá? Protože má měřit každému stejně. I Anders Breivik vyhrál soud kvůli stížnosti, že ve věznici byla porušena jeho práva.

Ministr Milan Chovanec o chování hradních policistů řekl, že to „není to opravdu nic jiného než lidská hloupost“. Dejme tomu, že to platí i v jiných represivních složkách. Pak je ale na čase, aby se přihlásil někdo chytrý a pokažený dojem alespoň zčásti napravil.

AKTUALIZACE: Praha 27. dubna (ČTK) - Státní zástupkyně navrhla dnes soudu, aby zprostil ruského studenta Igora Ševcova obžaloby z útoku zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Studenta viní ještě z dalšího činu, podle ní hlídal u ruzyňské věznice, když tam jiný muž sprejoval na zeď anarchistické nápisy. Na tomto bodu obžaloby státní zástupkyně trvá.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Kdyby to tak na světě chodilo: jeden něco napíše a hned se to ve skutečnosti stane…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám