Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Český postoj ke kvótám je zbrklý - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští politici se předhánějí v bojovných prohlášeních na adresu Evropské komise kvůli jejímu návrhu zavést nějakou formu trvalého přerozdělovacího mechanismu pro uprchlíky v rámci nové evropské azylové politiky. Kvóty prý nefungují nebo (pro nás) nejsou správným řešením.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Vláda vybavila ministra vnitra Milana Chovance mandátem odmítnout jakýkoli přerozdělovací mechanismus na nadcházející schůzce ministrů vnitra.

A premiér Bohuslav Sobotka dokonce naznačil, že pokud by Evropská unie schválila trvalé kvóty přes odpor několika států, jako se to stalo v případě dočasného přerozdělovacího mechanismu vloni na podzim, mohlo by tentokrát Česko podat žalobu na EU.

To ovšem výrazně zužuje manévrovací prostor ČR k dosažení jakýchkoli kompromisů. Aby toho nebylo málo, Chovance podle ČTK prý na schůzce zastoupí jeho náměstek Jiří Nováček.

Zpráva, kterou by tím ČR vyslala vůči zbytku EU, je, že nehodláme o návrzích azylové politiky ani seriózně vyjednávat. Naším postojem je prostě „ne“. O ničem jiném než o našem „ne“ se evidentně nehodláme bavit.

Vysvětlit českou pozici

Bohužel s tímto přístupem ČR daleko nedojde. Už proto, že naše pozice vyznívá tak, že sice spolu s ostatními zeměmi podporujeme lepší ochranu evropských hranic a pomoc v krizových oblastech, ale pokud jde o uprchlíky, kteří se do EU přece jen dostanou, o ty ať se laskavě postarají jiné země. I kdyby mělo jít jen o pomoc s azylovým řízením v první fázi pobytu uprchlíků v EU.

Pokud to snad ČR myslí jinak, měl by ministr vnitra být na nadcházející schůzce osobně přítomen, aby českou pozici lépe vysvětlil.

Na podzim bylo při hlasování o kvótách 24 zemí pro, zatímco jen čtyři země, včetně ČR, byly proti. Ve světle nedávného hlasování Evropského parlamentu, který návrhy azylové politiky EK včetně nějaké formy přerozdělovacího mechanismu výraznou většinou podpořil, se ani tentokrát nezdá, že bychom spolu s dalšími zeměmi Visegrádu měli v  tuto chvíli dost spojenců.

Konstruktivní přístup

Nestačí přitom doufat, že se tentokrát bude rozhodovat na summitu premiérů, kde má každá země právo veta. I to je třeba pracně dojednat. Produktivní nejsou ani hrozby, že pokud bude ČR opět přehlasována, podá na EU žalobu.

Je bohužel dost typické pro českou politiku, že nikdo neřeší, co se bude dít v případě, že budeme opět přehlasováni a Evropský soudní dvůr naši případnou žalobu zamítne, což je velmi pravděpodobné.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Pro postavení naší země v EU to může mít vážné důsledky, ale proč by je někdo předjímal, když se blíží krajské volby a strany se začínají předhánět v tom, která ukáže „hloupému“ Bruselu větší svaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám