Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Dobro s pěstmi jako srozumitelná odpověď

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Sedmého listopadu bylo výročí VŘSR. V současném Rusku je tento svátek zrušen. Přesto se letos v ten den na Rudém náměstí pochodovalo vojenským krokem.

Tématem ústředního náměstí Ruské federace byla válka (videozáznam zde). Nepřipomínal se výstřel z Aurory (revoluce nyní oficiální místa odsuzují), ale vojenská přehlídka na tomto místě 7.11.1941. Ducha podívané vystihl Stalinův portrét v rukou veteránů. A obrovské slovo Победа (Vítězství) vytvořené stovkami mladých lidí na ploše.

Když se k tomu připočte denní televizní masáž, že Rusko je v obklíčení nepřátel, dá se snadno domyslet, jakou představu o světě a jaká očekávání chce Kreml vytvořit v hlavách drtivé většiny obyvatel RF. Jednu svou horkou válku sice zmrazil, ale druhou před měsícem začal. Studená, moderně řečeno hybridní válka proti Západu trvá. A dosud se ruští autoři pracující pro Kreml vysmívali protivníkovi, že měkký humánní Západ se nezmůže na nic jiného než „hluboké znepokojení“.

Zdá se, že to končí. Ministr obrany USA Ash Carter právě na výročí VŘSR pronesl na konferenci Strategické a bojové inovace v čase přechodu a turbulencí pozoruhodný projev. Věnoval ho novým přístupům USA tváří v tvář „ruským provokacím a řinčení jadernými zbraněmi a dopadu vzestupu Číny“. Zásadní poselství projevu je obsaženo v těchto větách:

„Nehledáme studenou, natož horkou válku s Ruskem. Nehodláme udělat si z Ruska nepřítele. Ale ať nedojde k omylu: Spojené státy budou bránit své zájmy, své spojence, zásady mezinárodního řádu a pozitivní budoucnost, kterou nám poskytuje. Podnikáme silné a vyvážené kroky zaměřené na zastavení agrese Ruska a pomáhající snížit zranitelnost spojenců a partnerů.“

Evropská unie nemá sílu USA. Zároveň i přes poplatnost řady představitelů členských zemí ruským zájmům stále drží a plánuje prodloužit hospodářské sankce proti RF a nyní spustila na první pohled nepatrnou, ale zajímavou službu. Začala fungovat mezinárodní skupina, která shromažďuje fakta o lžích ruské propagandy, eviduje je a nabízí argumenty, které je vyvracejí. Členem skupiny je také český zástupce Jakub Kalenský.

První vydání jejich bulletinů jsou pozoruhodná především úctyhodným rozsahem kremelských informačních zásahů v cizině, od Gruzie přes Česko až k Finsku. Vzorová je ukázka lži o tom, že ukrajinské televize dostaly zákaz vysílat podání rukou Porošenka a Putina v Paříži. Stačí kliknout na odkaz zde, aby se člověk přesvědčil, jak obrovské bulíky mu věší na nos čili jak z něj dělají vola.

Vypadá to, že Západ se konečně odhodlal uplatnit ruské přísloví Dobro musí mít pěsti. Tomuto jazyku současná Moskva rozumí nejlépe.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám