Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Borůvky a léto - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Dobře to dopadlo. Řecko zůstane v eurozóně, protože provede reformy (hahaha). Hurá, hurá!! :-) Ale já jsem minule slíbil, že dnešní komentář bude o borůvkách.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

A sliby se mají plnit, a tak můžeme euroklauniádu s 256. „rozhodujícím“ jednáním o Řecku v klidu vynechat. Navíc tu za pár měsíců máme 257. krizi, až se vyčerpá současná 256. pomoc (proteče Řeckem a zkasírují ji západní věřitelské banky a státy).

Borůvky jsou léto. Léto není, že stojíte sedm hodin na dálnici směrem k moři. Léto je, když mají děti modrou pusu od borůvek. Kvůli dozrávání borůvek zavedl osvícený panovník Josef II. dvouměsíční prázdniny a vydržely už přes 220 let. Někteří vám budou říkat, že prázdniny byly takto stanoveny proto, že děti musely pomáhat při žních. Ale máme rok 2015, na poli skoro žádný žák nepracuje – a prázdniny máme celý červenec a srpen stejně. Tak v tom spíš budou ty borůvky.

Borůvky jsou hrozně dobré a snesou srovnání jen s lesními jahůdkami, malinami a na podzim ostružinami. Máte to taky tak? Možná jsem jenom škrhola a lenoch a uvádí mě v nadšení, že jsou lesní plody zadarmo a bez práce (krom trhání), na rozdíl od ostatního ovoce. Ale myslím, ž eprostě i líp chutnají.

Borůvky zvyšují příjmy chudších občanů, protože tito je trhají ve velkém a prodávají dál. Na své si v některých lokalitách přijdou i státní zaměstnanci, například ochranáři z KRNAPu, kteří zde trhání borůvek pokutují, borůvky zabavují a pak se je snaží načerno prodat chatařům a boudařům. Nemají registrační pokladnu ovšem.

Já vím, slib je sice slib, ale komentář by měl mít taky nějakou myšlenku. Takže:

Žít v České republice je dobré, protože můžete jít svobodně do lesa a trhat tam borůvky a houby. To není málo. Spousta zemí lesy nemá nebo jsou tam lesy striktně privátní, kromě kašírovaných Národních parků, kde chodíte po chodníčku jako imbecil a na místě k tomu určeném si můžete/máte rozdělat oheň. Za úplatu. Dřevo je připravené, jakož i tabule s pokyny. To u nás za pár korun vyrazíte z Braníka Posázavským pacifikem, za půl hoďky vystoupíte a jdete rájem, kam vás nohy nesou. Možná jsem v tomhle nejlepší místo na světě.

Skoro první na světě jsme třeba taky v minimální kojenecké a novorozenecké úmrtnosti.

I v čistotě přírody. Zkraje devadesátých let prudce pokleslo znečištění vzduchu a řek. Ve většině řek se u nás loví ryby. Už nemáme zákazy vjezdu aut do centra Prahy či v severních Čechách z důvodu 3000 mikrogramů oxidu siřičitého. Pamatujete, vy starší? Já jsem závodně sportoval a chodil tehdy i v zimě běhat a pamatuju ten smrad síry na oblečení a vůbec ve vzduchu.

Vždyť je tady krásně. Teď jsem strávil začátek léta mimo jiné ve středním Povltaví a jezdil na kole po kraji. Baráky vesměs velké, tráva posekaná. Víc domácího zvířectva a záhumenků než loni (venkovský lid je moudrý). Děti čistě oblečené, nepodvyživené. Ve dvou vesnicích měli fotbalový turnaj (jeden pro děti, jeden pro místní Jardy Kužely), v každé druhé aleji visely plakáty na tancovačku. Argema a Dr. Max. Chlapi v hospodách pili pivko, chataři nakupovali buřty na večer. Děti asi z letního tábora běhaly po lese a hrály nějakou hru.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Vypadá to skoro jako ráj na zemi. Akorát si nesmíte pustit v půl osmé televizi, kde proběhne souhrn toho, co si máte myslet a jak se máte špatně.

Reklama

Výběr článků

Načítám