Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ano, make money, not war

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nedávno dostali během debaty s mezinárodním obsazením čeští účastníci otázku, jaké by to v naší republice bylo pod premiérem Andrejem Babišem. Ano, i v zahraničí lidé připouštějí, že může být stále líp, až bude tak dobře, že tady bude Babišovo.

Odpověděl jsem bez přípravy, bez důkladného studia materiálů, projevů, programů a sloganů (u sloganů to ale neplatí, ten jediný si pamatuji). Pak jsem měl těžké spaní.

Nebyl jsem příliš lehkovážný? Neublížil jsem tisícům poctivých lidí, kteří dnes dělají politiku od komunálu přes hlavní město až po nejvyšší vládní místa? Položil jsem si prostě otázku: Zamakal jsem na odpovědi dost?

Zdrojem poznání politických subjektů bývají jejich webové stránky. Šel jsem na anobudelip.cz a byl jsem připraven se kát jako případný střelec od boku. Především ve věcech, na které se zahraniční kolegové ptali. Byly to ovšem záludné otázky. Jaký je postoj ANO k Ukrajině a Rusku? Jak se vyjádřilo k událostem v Paříži? Jaké má názory na imigrační politiku? Fiškulíni jedni evropští, vědí, jak člověka potrápit.

Páni, na té stránce toho bylo! Hned jsem klikl na rubriku Makáme. Už ty názvy jednotlivých kapitol lahodí všem smyslům: Nejsme jenom politici, Makáme; Chráníme stát před rozkrádáním; Rozkrýváme úniky peněz a podivné manipulace se státním majetkem; Zvyšujeme výkonnost státní správy; Odstraňujeme nespravedlnost.

To jsem se ale nechal unést. Zpět na hlavní stránku, tady určitě najdu odpověď. Takže... Většina jsou titulky z médií... Aha, tady je něco původního: Nový rok s miminky nijak neskrblil. V Liberci naděloval rovnou po dvojčatech. Cožpak i tady zamakalo ANO? Úžasné.

Nakonec jsem se zoufale ptal svých očí: „Našli, moji rádcové? Našli, našli?“ Nenašli. Nebylo tam nic k mezinárodní politice. Ba ani k vnitřní. A ano, Andrej Babiš se tam obsáhle vyjadřuje ke sloupku, který napsal komentátor novin, které patří Andreji Babišovi, k velkému rozhovoru, který v těchto novinách vyšel s Andrejem Babišem. Babišovo vyjádření začíná: „Protože je Babiše v novinách už moc, je potřeba jej ve sloupku na titulní straně alespoň trochu setřít.“ Na oplátku trochu stírá autora sloupku. Famózní.

Už zase můžu klidně spát. Odpověděl jsem tehdy v debatě, že k zahraniční politice se Babiš zásadně nevyjadřuje, aby si to nerozházel s případným vítězem zápasu o charakter Evropy. Česko se nikam nepřestěhuje, ale obchody bude třeba dělat s kýmkoli. S čertem, ďáblem, EU nebo Putinem – na tom nesejde.

A takový charakter by mohla mít i republika pod premiérem Babišem. Make money, not war.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám