Hlavní obsah

Hitem letošního jara je bílá s černou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několika měsících zimy, mrazu a sněhu je tu opět jaro a s ním přichází i výměna šatníku. Co si do něj ale dát, aby byl člověk "in"? Nejvýraznějším trendem pro letošní jaro a léto je podle návrhářů bílá barva. "Působí mladým a svěžím dojmem. Bílá se uplatní na sportovních jarních kabátech a bundách z bavlněných pláten," řekla módní návrhářka Hana Havelková.

Článek

V módě bude však nejen bílá, ale i černá. "Černá jako symbol jistoty a síly, bílá jako výraz čistoty a nevinnosti. Jsou zde buď samostatně, nebo ve vzájemné kombinaci," říká návrhářka Klára Nademlýnská. Podle ní se objeví i syté pastelové barvy: oranžová, růžová, žlutá, modrá nebo zelená.

V módě budou velmi romantické detaily, jakými jsou krajkové a háčkované vsadky a díly. Vidět budou šaty dívčí, hravé až koketní s použitím jemného peří, aplikací, výšivek, korálků a mašlí. Stejně budou aktuální i strohé šaty košilového střihu nebo modely s kovovými detaily s náznakem futuristické inspirace.

Styl safari aneb koloniální styl

Dalším výrazným trendem je styl safari. V letošním roce se víc sází na eleganci a luxus. "Modely jsou zpracované z luxusních materiálů, jako je například hedvábí, jemné lny a kůže. Tradiční safari prvky, jakými jsou kapsy, výložky, sedla a výrazné pásky, působí v kombinaci s průhlednými mušelíny, lesklými úplety a materiály s metalickými povrchy velmi svůdně a provokativně," dodala Havelková.

Módní historička Jana Máchalová tento styl popisuje jako koloniální. "Jde o spojení sportovní a safari módy, která evokuje počátek 20. století. Objevují se zde barvy pouště: okrová, olivová, písková, hnědá, načervenalá, bílá." I tady se uplatní košile, malá sáčka a bundy, korzetové prvky, přiléhavá trika, která doplňují šortky, bermudy a převážně kalhoty s kratší délkou, dále sukně úzké, skládané i nabírané.

Trendy s etnickými prvky

Kromě toho módu ovlivní folklorní, krojové a etnické prvky. Z evropského kontinentu je patrná inspirace ze Španělska, Maďarska a severských zemí, z Jižní Ameriky je to především Mexiko; to vše se prolíná s výrazným vlivem Orientu. "Dochází zde ke spojení exotických a etnických prvků. Amazonky a gipsy styl, to je ale trend, který už bude pomalu odeznívat. 'In' budou šaty v empírovém stylu, košilové typy, kaskádové s prádlovými ramínky se zvlněnými kraji, tunikové typy s tunýlkovým zdrhováním," dodala Máchalová.

A pozor! Krok s módou bude držet i ten, kdo zvolí jakoby o velikost větší svetr nebo triko, poznamenala Nademlýnská.

Reklama

Související témata:

Související články

Styl a Kabo předpovídá nové módní trendy

Módní styly se budou v budoucnosti víc propojovat a lidé se nebudou bát je kombinovat. "Už nyní nosíme věci, o kterých jsme si dříve mysleli, že bychom...

Oscarovým modelům vévodily hluboké dekolty

Ohromná mašle na rameni vévodila černému modelu, v němž se předvedla Charlize Theronová na nejpopulárnější losangeleské módní přehlídce, tedy na předávání...

Výběr článků

Načítám