Hlavní obsah

České ženy jsou v líčení stále odvážnější

České ženy si potrpí na zvelebování zevnějšku. Líčení považují za důležitý prvek svého image. Stále víc experimentují s barvami a dají i na rady odborníků. Podle českých stylistů a vizážistů však mnohdy tápou v nabídce moderního trhu s kosmetikou. Ta se představí na dvoudenním mezinárodním veletrhu Beauty Expo, který dnes začíná v Praze.

Článek

"Dlouho tady byl trend jednoho líčení, se kterým si ženy vystačily léta. Stačilo jim, že se zakryly nedostatky. Dnes ale začínají objevovat trendy. Stále častěji si dovolují pracovat s barvami a používají líčení jako módní doplněk," říká předseda Asociace vizážistů a stylistů Petr Lukeš.

České ženy jsou prý stále více ochotny investovat do svého zevnějšku."O změnu image, která zahrnuje poradenství účesu, make- upu a oblečení, je zvýšený zájem. Ženy hodně ovlivňuje reklama a věnují stále více peněz na kvalitní kosmetiku," říká vizážistka Petra Šestáková.

Zdaleka ne všechny ženy se ale prý umí zorientovat v záplavě kosmetických přípravků. "Peníze nejsou hlavní brzdou. Problém je spíše v tom, kam sáhnout a co si vybrat," říká Lukeš. Právě z neznalosti se podle něj mnohdy ženy drží konzervativnějších líčidel.

Návrat k ženskosti

Současné trendy přitom dávají prostor práci s barvami. "Líčení se stále víc bere jako módní doplněk," říká Lukeš. Upozornil zároveň, že v moderním krášlení je znát zejména návrat k ženskosti.

"Líčení je na jedné straně docela odvážné, ale na druhé straně se drží trendy přírodního make-upu. V kontrastu k výrazným tónům jsou uhlazené styly, kdy líčení by nemělo být prakticky vidět," vysvětlil. Na jedné straně to pak může být zcela nenápadný make-up, kdy se pleť pouze zdokonalí, ale působí přirozeně. Na druhé straně je pak líčení založeno na jednom silném akcentu. To jsou třeba velmi temné, až černé oči. Hitem sezony jsou také výrazné rty, ovšem ve spojení jen s velmi jemným tónem očí. Dominantou mohou být třeba oranžové rtěnky, nebo také silně nalíčené tváře.

U tzv. naturel stylu se používají barvy blízké tělovým odstínům. "Tam pak nesmí být kontrasty a výrazné přechody. Líčení nesmí strhnout pozornost na sebe, ale mělo by dát vyniknout spíše klientovi jako takovému," vysvětlil Lukeš.

Trendy jaro/léto 2006

Podle vizážistky Petry Šestákové se letošní trendy na jaro nesou v duchu jemných pastelových barev jako je růžová, žlutá, fialová, nebo zelená s rozjasňujícím efektem. Upozornila, že stále je v trendu takzvané nahé líčení v béžových odstínech. Na večerní a slavnostní kosmetiku se pak používají zlaté, nebo stříbrné stíny v kombinaci s tekutou linkou.

Za posledních několik let se v kosmetickém průmyslu podle odborníků žádné zásadní novinky neobjevily. "Firmy přicházejí s inovacemi, ale spíše jen zdokonalují dosavadní přípravky. Žádný objev srovnatelný s efektem neslíbatelné rtěnky, prodlužující řasenky nebo nestíratelného make-upu se zatím nepředstavil," řekl Lukeš.

Pořiďte si vizážistu

Dobrý vizážista ženám umí poradit, jak vystihnout typ pleti, charakteristické rysy, vyzdvihnout přednosti a eliminovat nedostatky. Klientku prý umí naučit také tomu, jaké barvy se hodí k její pleti, ale i k tónu hlasu.

O rady vizážistů a stylistů žádají české ženy nejrůznějších věkových kategorií a profesí. "Volají k nám studentky, které se začínají líčit, ale i ženy v hodně zralém věku," říká Lukeš. Hodně si na zevnějšku pak zakládají dámy, pro které image je součástí profese.

Reklama

Související témata:

Související články

Dokonalé rty může mít každá žena

Bez dokonale nalíčených rtů není žádný make-up perfektní. Letní novinkou jsou lesky na rty s duhovým efektem a nové rtěnky. "Atraktivní odstíny nových lesků...

Veletrh Móda Praha

Pokochat se svatebními modely, luxusním prádlem, ale také novou nabídkou svetrů, kterými prý nepohrdne ani český prezidentský pár, mohli návštěvníci 5....

Výběr článků

Načítám