Hlavní obsah

Zvířata z „nejhorší zoo na světě“ se dočkala vysvobození

Novinky, vps

Ve středu bylo převezeno 15 zbývajících zvířat ze zoologické zahrady v pásmu Gazy, která si vysloužila označení „nejhorší zoo na světě“. Prozatím našla zvířata útočiště v útulku v Jordánsku, některá z nich pak čeká nový domov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz zvířat ze zoo v GazeVideo: Reuters

 
Článek

Zvířata pocházejí ze soukromé zahrady z města Chán Júnis. Zařízení vlastnil Mohammed Uvajda, který ve své zoo v jednu chvíli choval i 200 zvířat. Jenže mu udělal čáru přes rozpočet rok 2014, kdy Izrael kvůli ostřelování svého území raketami z pásma Gazy, udeřil proti bojovníkům tamního vládnoucího radikálního hnutí Hamás.

Najednou nemohl pro zvířata, z nichž mnoho bylo do pásma Gazy propašováno ilegálními tunely z Egypta, sehnat dostatek jídla. Zvířata tak hynula.

„Zvířata byla podvyživená už od chvíle, kdy zoo otevřeli. Na téhle zoo v Chán Júnis je zvláštní to, že byla označena jako nejhorší zoo na světě. Majitel tam uhynulá zvířata nechal vycpat a vystavil je vedle těch žijících. To nebylo vůbec dobré,“ uvedl pro agenturu Reuters veterinář Amir Chalíl z charitativní organizace Four Paws, která záchrannou misi uspořádala.

Budou mít nový domov

Celkem 15 zvířat, mezi které patří například tygr, dikobraz, emu nebo pět opic, dorazilo ve středu do útulku nedaleko jordánského hlavního města Ammánu. Podle veterinářů zvládli všichni tvorové dlouhou cestu v horkém počasí bez problému.

Izrael umožnil zvířecím záchranářům průjezd přes hranice a akci nazval „Operace safari“, uvedl britský list The Guardian.

Na některá ze zachráněných zvířat čekají nové domovy v Izraeli nebo Jordánsku, přičemž tygr bude převezen do Jihoafrické republiky, kde má organizace Four Paws útulek pro velké kočkovité šelmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám