Hlavní obsah

Zoo Praha konečně představí vzácné luskouny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od nedělních 14 hodin mají návštěvníci konečně možnost spatřit nejnovější přírůstky pražské zoologické zahrady. Jsou jimi luskouni krátkoocasí, kteří přijeli z Taipejské zoo. Po měsíční karanténě, kdy si zvykali na nové prostředí a stravu, jsou nyní sameček Guo Bao a samička Run Hou Tang připraveni předvést se návštěvníkům. Vrchní chovatel Novinkám také přiblížil, jak náročná péče o tak vzácné tvory je.

Zoo Praha konečně představí veřejnosti vzácné luskounyVideo: Novinky

 
Článek

Luskouni mají jako jediní savci tělo pokryté šupinami, takže na první pohled působí dojmem plazů, a je s nimi spojena i řada dalších pozoruhodností. Současně jsou však v ohromných počtech loveni a již dlouhou dobu zaujímají neblahé prvenství na seznamu nejvíce nelegálně obchodovaných savců.

Nemocný luskoun měl novoroční štěstí. Místo u pašeráka skončil v přírodě

Koktejl

„Než se vyřídily všechny dokumenty, pak byl koronavirus, pak tenhle pár měl mládě a musel ho odchovat, tak to trvalo dva roky. Museli jsme především pro ně zcela přestavěli noční expozici v Indonéské džungli. Šlo nejen o vytvoření dostatečného prostoru a vybudování umělých nor, ale také o zajištění správného rozpětí teplot, velmi vysoké vlhkosti, co možná nejvhodnějšího osvětlení anebo o úpravu povrchů, aby si luskouni nepoškodili svá jemná chodidla,“ svěřil Novinkám ředitel ZOO Miroslav Bobek s tím, že ale opravdu náročnou disciplínou je u luskounů potrava.

Foto: Novinky

Luskouni jsou potravní specialisté.

Luskouni se totiž podobně jako mravenečníci, hrabáči nebo ježury živí mravenci a termity, ovšem na rozdíl od jiných hmyzožravých savců se pro ně dlouho nedařilo najít vyhovující náhradní krmivo. Jednou z prvních institucí, která tento problém úspěšně vyřešila, se stala právě Taipei Zoo, odkud k nám nyní přicestovali Guo Bao a Run Hou Tang.

Podle tchajpejské receptury – jen mírně přizpůsobené středoevropským podmínkám – je připravován i pražský luskouní jídelníček. Guo Bao a Run Hou Tang tak u nás po svém příjezdu začali dostávat směs vyrobenou ze zamrazených včelích larev, které doplňují larvy potemníků, detoxikační hlína, chitin, vitamín K a další složky.

Čeští filmaři bojují za záchranu šiřitele koronaviru – luskounů

Film

Luskounům osobně vaří vrchní chovatel David Vala. „Jsou to potravní specialisté, v přírodě se živí převážně mravenci nebo termity. Tady jim tu potravu nahrazujeme včelími larvami. Je to asi 100 gramů larev na den plus spoustu dalších ingrediencí,” popisuje.

Příprava kaše podle Valy trvá asi hodinu. „Když se základní komponenty namixují, tak se to pak musí ještě 30 minut vařit v páře, poté se to chladí ve vodní lázni. Když se to vychladí na tělesnou teplotu, tak pak se tam začínají přidávat vitamíny, které se do toho zamíchají a pak až můžeme krmit,“ objasňuje alchymii luskouního jídelníčku.

Foto: Zoo Praha

Vrchní chovatel luskounům vaří speciální kaši ze včelích larev.

Pražská samička je menší a váží 4,5 kilogramů, sameček pak 6,5 kilogramů. Samec je bázlivější, více se leká, na rozdíl od zvědavé samičky, která chovatele následuje i do chodeb.  Zvířata jsou zatím oddělena, na spojení je podle chovatele ještě čas.

Pražané, nebojte se koronaviru, luskouni z Tchaj-peje dostanou roušky, vtipkuje Hřib

Domácí

„Luskouni jsou chováni opravdu vzácně, v Evropě jsme nyní jednou z pouhých dvou zoologických zahrad, které je chovají,“ láká na unikátní obyvatele noční expozice Indonéské džungle ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

„Nešlo nám však o to, abychom návštěvníkům mohli ukázat zvíře, které ostatní nemají. Chceme upozornit na výjimečnost luskounů, a především na míru jejich ohrožení. Kvůli svému masu, a především šupinám jsou bohužel nejvíce nelegálně obchodovanými savci světa a jejich přítomnost v Zoo Praha by nám měla pomoci v tom, abychom ještě více než dosud přispívali k jejich ochraně.“

Foto: Zoo Praha

Luskouni přicestovali do Prahy už před měsícem.

Reklama

Výběr článků

Načítám