Hlavní obsah

Nemocný luskoun měl novoroční štěstí. Místo u pašeráka skončil v přírodě

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé zvíře se počítá. Před několika týdny se podařilo indickým úřadům zabavit exemplář kriticky ohroženého luskouna a zatknout pašeráky. Zvíře však bylo nemocné, a tak muselo strávit několik dní v péči ochranářů a veterinářů, než bylo vypuštěno zpět do přírody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indické úřady zachránily pašovaného luskounaVideo: Reuters

 
Článek

Zvíře objevili ochranáři společně s policisty nedaleko města Katak na východě Indie před několika dny v držení pašeráka. A zatímco pašerák putoval za mříže, luskoun se dostal do péče veterinářů.

„Zdravotní stav jsme monitorovali několik dní a nyní je luskoun natolik zdráv, aby se mohl vrátit do přírody,“ uvedla ochranářka Sasmita Lenkaová z lesního úřadu státu Urísa.

Stalo se tak v sobotu, kdy byl luskoun vypuštěn do lesní rezervace nedaleko Kataku. Jde sice jenom o jedno zvíře, ovšem každý zachráněný jedinec druhu kriticky ohroženého kvůli poptávce černého trhu se počítá. „Jen za uplynulý rok jsme v okolí zatkli 13 pašeráků,“ dodala Lenkaová.

Thajští celníci zabavili náklad 136 luskounů – nejpašovanějších zvířat na světě

Koktejl

Luskoun je podivuhodné zvíře neznámého evolučního původu a jediný savec, který je obdařen šupinami. Ty tvoří výtečnou obranu i proti větším kočkovitým šelmám, zároveň jsou však důvodem, proč ho člověk vybíjí.

Od roku 2016 je obchod s luskouny celosvětově zakázán, poptávka po jeho šupinách i mase je zejména v Číně a jihovýchodní Asii stále značná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám