Hlavní obsah

Pražané, nebojte se koronaviru, luskouni z Tchaj-peje dostanou roušky, vtipkuje Hřib

Novinky, Renáta Bohuslavová

Pražané se podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nemusí obávat nákazy novým koronavirem Covid-19 od luskounů, kteří dorazí na základě partnerské smlouvy s Tchaj-pejí. Právě šupinatý a v Číně chráněný savec, který se v zemi loví i pro maso, může být podle vědců chybějícím článkem v řetězci mezi člověkem a netopýrem, kterého považují za zdroj nákazy.

Foto: koláž s Profimedia.cz a Právo

Článek

„Luskouni z Tchaj-peje pro Prahu dorazí až za zhruba tři roky, protože by měli být umístěni do nového pavilonu goril, který se teprve staví,“ uklidňuje primátor Pražany.

Reagoval tak na dotaz Novinek, zda po zveřejnění informace o tom, že luskouni mohou být chybějícím článkem v přenosu koronaviru na člověka, neplánuje příjezd těchto savců zrušit. Luskoun zároveň patří mezi nejpašovanější zvíře na světě.

Koronavirus na člověka nejspíš přenesli luskouni

Svět

Luskouni nafasují roušky

„Navíc nejsou určeni ke konzumaci, ale pouze na dívání a budou za sklem, proto od nich žádné nebezpečí nehrozí. V případě nepříznivé epidemiologické situace pak nafasují roušky,“ dodal s nadsázkou primátor, který sám připomíná, že vystudoval 3. lékařskou fakultu a že z infekčního lékařství měl jedničku.

Foto: Profimedia.cz

Luskoun.

Šíření koronaviru ve světě už ale taková legrace není. Nový koronavirus Covid-19 už zabil přes tisíc lidí, nakažených jich je přes 42 tisíc a přibývají další.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Dohoda o tom, že pražská zoo dostane luskouny, je součástí sesterské smlouvy Prahy s Tchaj-pejí, kterou pražský primátor podepsal v polovině ledna.

Primátor Hřib podepsal sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí

Domácí

Podle Hřiba obě města pojí demokratické hodnoty, úcta k základním lidským právům i aspirace na nejlepší IT města ve svém regionu a kulturní spolupráce. Obě města dále na základě memorand uzavřela spolupráci v oblasti turismu či vzdělání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám