Hlavní obsah

Zastupitelem byl od roku 1945. Je čas dát šanci mladým, říká

Po březnových komunálních volbách přijde Francie o svého nejstaršího aktivního politika. Stoletý Louis Dauny se totiž rozhodl, že se v obci Les Grands-Chézeaux už znovu o funkci zastupitele ucházet nebude. O blaho středofrancouzské vesnice se na místní radnici přitom staral téměř 75 let, informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Louis Dauny v nadcházejících volbách už kandidovat nehodlá. Přitom byl zastupitelem téměř 75 let.

Článek

„Přestane obci sloužit po 74 letech a 11 měsících,“ potvrdil AFP syn stoletého politika Jean-Charles Dauny.

„Je naším kompasem,“ řekl na adresu zasloužilého politika místostarosta středofrancouzské obce André Hérault. „Je osobností, pamětí naší obce,“ ocenila Daunyho také pracovnice místní radnice Karine Fillaudová.

Obec Les Grands-Chézeaux leží asi 280 kilometrů jižně od Paříže a žije v ní jen 246 obyvatel. Louis Dauny se do jejího zastupitelstva dostal poprvé po volbách v dubnu 1945 a svůj mandát potom obhájil ještě dvanáctkrát.

Je čas dát šanci mladým, říká stoletý zastupitel

Podle Daunyho je nutné být v životě především rozumný. Proto se rozhodl v nadcházejících komunálních volbách již nekandidovat. „Pro mě ani pro voliče by už nebylo rozumné, abych se o funkci znovu ucházel,“ řekl muž, který loni v říjnu oslavil sté narozeniny. „Mládí vpřed,“ dodal.

Neumí ani mluvit, přesto se stal starostou

Koktejl

Nejlepší nápady na zlepšení života v obci Dauny podle svých slov dostával, když si povídal s místními lidmi. Navzdory vysokému věku se jako zastupitel stále účastní mnoha akcí. Například loni v prosinci rozdával dárkové balíčky lidem v místním domově důchodců. Většina z jeho obyvatel je přitom mladší než on.

Reklama

Výběr článků

Načítám