Hlavní obsah

Zadrželi jsme drogy za 22 miliard, tvrdilo Thajsko. Bylo to čistidlo

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Z triumfu se během pár dnů stala blamáž. Před dvěma týdny thajské úřady slavnostně ohlásily, že se jim podařilo zadržet velké množství ketaminu v celkové hodnotě kolem jedné miliardy dolarů (zhruba 22 miliard korun). Jenže laboratorní testy ukázaly, že se jedná jen o fosforečnan sodný, který se využívá jako čistidlo nebo regulátor kyselosti v potravinách.

Foto: Thajská policie

Obrovský úspěch thajské policie se změnil během pár dní v blamáž.

Článek

Zabavili jsme rekordní množství ketaminu, hlásilo po razii v jednom ze skladů objevilo 12. listopadu na základě tipu, přes 11 tun bílého prášku.

„Je to největší množství drogy zadržené v Thajsku s celkovou hodnotou 28,7 miliard bahtů (zhruba 22 miliard korun),“ uvedly úřady. Nyní se za svou chybu ministerstvo spravedlnosti omluvilo.

Podle ministra spravedlnosti Somsaka Thepsuthina stála a vším technická chyba. Předběžné testy prováděné na místě, které mají odhalit ketamin se zbarvili do fialova. To má indikovat přítomnost ketamin-hydrchloridu.

Rakouský pár si objednal oblečení, pošta mu k tomu doručila drogy za 13 milionů

Koktejl

Jenže testy takto reagují i na fosforečnan sodný. A právě tuto látku potvrdily laboratoře při podrobnějším prozkoumání. Fosforečnan sodný se využívá jako čistidlo nebo jako regulátor kyselosti v potravinářství.

„Bylo to nedorozumění,“ uvedl Thepsuthin a přiznal, že informovat veřejnost o zásahu mohlo být poněkud unáhlené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám