Hlavní obsah

Z napodobeniny vzácného vejce se vyklubal pravý exemplář

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K překvapivým objevům může leckdy dojít nejen v terénu, ale i přímo ve sbírkách muzeí. Přesvědčili se o tom pracovníci Vědeckého muzea v Buffalu, když objevili vejce vyhynulého obřího ptáka Aepyornise oštítkované jako model. Expertízy však prokázaly, že neporušené vejce je pravé.

Foto: Buffalo Museum of Science

Vejce, které se nacházelo ve sbírkách muzea v Buffalu, je pravé.

Článek

Kurátoři měli za úkol zkatalogizovat veškeré muzejní sbírky. Na řadu přišlo i vejce s 30 centimetry na výšku a hmotností 1,4 kilogramu. Měla to být napodobenina vejce ptáka, kterému se v angličtině říká „sloní pták“, latinsky pak Aepyornis.

Aepyornis patřil do skupiny běžců podobně jako pštrosi. Ještě před dvěma tisíci lety obýval Madagaskar, než přišli první lidé a postupně ptáka vyhubili. Dosahoval hmotnosti až půl tuny a kladl největší známá ptačí vejce v historii.

Foto: Profimedia.cz

Aepyornis

Experti odhadují, že na světě je méně než 40 dochovaných vajec tohoto vyhynulého druhu. Teď k nim však ke všeobecnému překvapení přibylo další. Muzeum, které na vzácný kousek kvůli chybě v předchozí katalogizaci zapomnělo, vystaví vzácný kousek 1. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám