Hlavní obsah

Valtice postihla koronavirová buchtománie

Právo, miv
Valtice

Inspirace z Břeclavi se minulý týden rychle přenesla do Valtic. I tam začali lidé vozit na hranici jídlo. A nejedná se jen o teplou stravu. Obyvatelé města na hranici si své hlídače proti šíření koronaviru doslova rozmazlují.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Lukáš Jurenka přivezl policistům a vojákům buchty od ochotných lidí z Valtic

Článek

Než skončí opatření spojená s šířením nebezpečného viru, jsou policisté a vojáci, kteří se střídají na hranici ve Valticích, ohroženi nárůstem váhy. Lidé z Valtic se hromadně zapojili do myšlenky pomoci ostraze hraničního přechodu Valtice–Schrattenberg se zásobováním.

Začalo to ve chvíli, kdy se před týdnem valtický dobrovolný hasič Lukáš Jurenka a majitel valtické restaurace Milan Hoštický vypravili s první dávkou jídla na hranici. Překvapení a vděčnost policistů byla největší odměnou a restauratér se rozhodl zásobovat lidi z hranice. Vaří sám v rukavicích a roušce v kuchyni restaurace.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Milan Hoštický přináší jídlo hraniční kontrole

„Zásobuje nás armáda, pokud plánujete pomáhat, rádi bychom se obrátili na naše zásobování a místo stravy bychom si brali ovoce,“ obrátil se na Hoštického jeden z vojáků na hranici.

První letadlo ČSA přepravilo z Číny jeden milion roušek

Koronavirus

„Zcela určitě budeme pokračovat do 27. března. Na to máme vše zajištěné a dohodnuté,“ odpověděl muž s tím, že tento termín ani zdaleka nemusí být konečný, protože se s pomocníky bude domlouvat, co dál. Odpověď vojáka potěšila, ovocem se chtějí chránit, protože na přechodě tráví dlouhé hodiny venku.

„Vám všem moc děkuji za vojáky! Jako matka vojáka to oceňuji dvojnásob. A zatímco vy pečete, já šiju pro mého syna vojáka a jeho kamarády roušky,“ vzkázala sousedům z města Kristýna Bouchnerová. Hoštický avizuje, že nebude mít problém v aktivitě pokračovat.

Pomoct umějí Češi do pěti minut

Koronavirus

Navíc lidé založili transparentní účet, na který posílají peníze pro zásobování. Další dobrovolníci se hlásí s nabídkou pečení buchet, je jich tolik, že sepisují pořadník, kdo kdy napeče. A protože zájem pomoci je velký, poslali již buchty i jinam než jen na hranici. Překvapení z příjezdu dárců se zpříjemněním služby tak zažili i další lidé, kteří jsou první na ráně ve styku s potenciálně ohroženými lidmi – břeclavští záchranáři.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Lukáš Jurenka s manželkou přivezl břeclavským záchranářům buchty od ochotných lidí z Valtic

Překvapení a radost je jedinou odměnou pro ty, kdo se zapojili do iniciativy. I když je ještě brzy a nikdo neví, jak dlouho opatření na hranicích potrvají, Hoštický má plán, jak si pocit solidarity připomenout. „Napadlo mě, že až bude po všem, třeba příští rok touhle dobou, bychom mohli s městem a třeba s chasou nachystat soutěž o nejlepší nebo nejhezčí valtickou buchtu,“ spřádá Hoštický plán připomínky lidskosti ve zlých časech.

Reklama

Související články

Obezita zvyšuje riziko nakažení koronavirem

Téměř dvě třetiny pacientů, kteří onemocní koronavirem, trpí obezitou. Vyplývá to z údajů britských nemocnic. Tito lidé mají také větší pravděpodobnost, že se...

V Česku se objevily první rouškomaty

První dva automaty na prodej roušek stojí od pondělí ve Vyškově na Moravě. Lidé za jednu zaplatí 50 korun, celý výtěžek z prodeje ale poputuje na charitu. Do...

Výběr článků

Načítám