Hlavní obsah

V soutěži o nejkrásnější fotku divočiny zvítězil vyděšený svišť

Novinky, Tomáš Skoupý

Fotografická soutěž o nejlepší snímky divočiny Wildlife Photographer of the Year (WPY) zná své vítěze. Vyhlásil je v úterý pořadatel soutěže, londýnské Muzeum přírodní historie. Absolutním vítězem se stala fotografie vyděšeného sviště, kterého loví liška.

Foto: Jung-čching Pao / Wildlife Photographer of the Year

Okamžik – absolutní vítěz soutěže: Souboje na život a na smrt jsou nedílnou a potřebnou součástí přírody. Kolonie třiceti svišťů se právě probudila ze zimního spánku. Jednoho z nich pak dokázala překvapit doposud nehnutě ležící a čekající liška horská.

Článek

Stejně jako každý rok i letos stála porota soutěže před těžkým úkolem. Vítěze musela vybrat z více než 48 tisíc fotografií, které zaslali autoři ze 100 zemí světa. Vyhlášeni byli vítězové v 19 kategoriích, tím absolutním se stala fotografie s názvem The Moment (Okamžik), jejímž autorem je čínský fotograf Jung-čching Pao.

„Z fotografického pohledu je to jednoduše perfektní okamžik. Intenzita póz vás přiková a vlákno energie mezi vztyčenými packami vypadá, jako by drželo oba protagonisty v perfektní rovnováze,“ uvedla Roz Kidman Coxová, předsedkyně poroty.

Nejkrásnější fotky divočiny za rok 2019

Koktejl

„Fotografie z Tibetské náhorní plošiny jsou samy o sobě vzácné. Ale zachytit tak silnou interakci mezi svištěm a liškou horskou, dvěma klíčovými druhy pro ekologii tohoto regionu, to je neobyčejné,“ vysvětlila Coxová volbu poroty. Její slova potvrdil i ředitel Muzea přírodní historie sir Michael Dixon.

Připomněl, že životního prostoru obou zvířat z vítězné fotky dramaticky ubývá. „Pohled na tyto prchavé, a přesto fascinující okamžiky nám připomíná, co musíme chránit,“ uvedl Dixon. Zda se podařilo svišti uprchnout, nebo byl uloven, není jasné.

Zabodoval i čtrnáctiletý talent

Celkovým vítězem mezi dětmi (soutěžilo se ve třech kategoriích podle věku) se stal čtrnáctiletý Cruz Erdmann. Porota ocenila jeho fotografii olihně druhu Sepioteuthis lessoniana, kterou pořídil při nočním ponoru u severního pobřeží indonéského ostrova Sulawesi.

Foto: Cruz Erdmann / Wildlife Photographer of the Year

Noční svit – vítěz dětských kategorií: Čtrnáctiletý Novozélanďan překvapil dvě olihně zhruba tři metry pod hladinou u indonéského pobřeží uprostřed námluv. Zatímco jedna urychleně odplavala pryč, druhou – patrně samečka – stihl Cruz vyfotit.

„Potopit se do černočerné tmy, najít takto krásnou oliheň a vyfotit ji tak elegatně, aby fotka zachytila její nádherné tvary a barvy, to vyžaduje velké schopnosti. Na tak mladého fotografa je to úctyhodný počin,“ uvedl člen poroty a profesionální fotograf Theo Bosboom.

Obě fotografie, stejně jako vítězů dalších kategorií, budou součástí výstavy, která bude v Muzeu přírodní historie k vidění od pátku 18. října. Výstava bude následně putovat po britských ostrovech, zavítá však rovněž do Kanady, USA, Austrálie, Španělska či Německa.

Od pondělí 21. října bude možné zasílat fotografie do příštího ročníku. Zúčastnit se mohou jak profesionální, tak amatérští fotografové z celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám