Hlavní obsah

V Pražské zoo budou mít nový chov kapybar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČTK

Do konce prázdnin neuvidí návštěvníci pražské zoologické zahrady největší hlodavce na světě. Dosavadní skupinu kapybar, které mohou dorůst do délky 130 centimetrů a vážit až 79 kilogramů, zoo poslala soukromému chovateli a čeká na perspektivní jedince z chovů v Edinburgu a Hannoveru.

Článek

"Naši skupinu úzce příbuzných jedinců jsme předali soukromému chovateli, abychom ji mohli nahradit skupinou mladých, perspektivních zvířat, sestavenou z chovu zoologických zahrad," řekl  zoolog Pavel Brandl.

Kapybar žije v Evropě přes 300 v chovech zoologických zahrad, další mají v chovech soukromníci. Obvykle se rozmnožují snadno. Nové kapybary přicestují do Prahy v září. Bude to samec z Edinburgu a tři samice z Hannoveru.

Kapybary se dožívají osmi až 12 let. Jejich domovem je Jižní Amerika, obývají okolí stojatých vod a bažiny a živí se travou, vodními rostlinami a kůrou či výhonky. Dorůstají na hlodavce obřích rozměrů, přičemž jejich délku neprodlužuje ocas. Ten kapybary nemají.Největší hlodavci na světě výborně plavou, dokážou se potopit na jedno nadechnutí až na deset minut a ve vodě se i páří.

Reklama

Související články

Ve zvířecích hotelech se čtou psům pohádky

Asi každý majitel psa či kočky mívá o prázdninách problém, kde nechat svého čtyřnohého miláčka, když se chystá na dovolenou. Pomoci mohou nejrůznější zvířecí...

Íránci přistihli veverky při špionáži

Policie v Íránu podle státní agentury IRNA zadržela čtrnáct veverek, které napomáhaly špionáži. Zvířata byla nalezena blízko hranic státu s odposlouchávacím...

Výběr článků

Načítám