Hlavní obsah

V Moskvě chtějí mít bílé Vánoce. Do ulic sypou umělý sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Pořekadlo zima jako v Rusku pro letošní rok neplatí. Moskva zažívá nejteplejší prosinec za posledních 140 let. Místním nejvíce chybí sníh, který hlavní město za normálních okolností pokrývá už od října a je součástí oslav Nového roku a Vánoc, které většinou Rusové slaví 6. ledna. Zastupitelé Moskvy se tak rozhodli pro umělé zasněžení ulic, napsal The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Moskvě navážejí na Rudé náměstí umělý sníh Video: Reuters

 
Článek

Moskevské ulice jsou v posledních dnech plné bagrů. Ti umělým sněhem zasypávají ulice. Této ironie si všímají i místní. Ruská metropole každoročně platila miliony korun za odstranění přebytečného sněhu.

Za nedostatek sněhu mohou teploty, které se pravidelně pohybují nad nulou. Ve středu 18. prosince zaznamenaly teploměry v Moskvě 5,6 stupně Celsia. Podle meteorologů jde o nejvyšší hodnotu v tento den od roku 1886.

Poslední zbytky přírodního sněhu na Rudém náměstí dokonce chrání oplocení. „Více ho v Moskvě nemáme,“ konstatovala na sociálních sítích jedna z obyvatelek.

„Jsme zvyklí na pořádnou zimu, ne na tohle,“ uvedla pro agenturu Reuters moskevská seniorka Ljudmila Birjukovová.

S netypickým počasím bojují také zoologické zahrady nebo zahrádkáři. Na Moskevské státní univerzitě dokonce začaly kvést šafrány, šeříky a magnólie. Zoo zase bojuje s hibernací. Některé druhy totiž vinou vysokých teplot nechtějí ulehnout k zimnímu spánku.

Východ Číny zasáhly 40stupňové mrazy. Místní trpí, turisté se baví

Evropa

Rusko je signatářem Pařížské dohody z roku 2015 o ochraně klimatu. Prezident Vladimir Putin tehdy řekl, že v jeho země se otepluje dva a půl krát rychleji, než je průměr planety, a proto je pro Rusko klimatická změna přímou hrozbou.

Na severu země také pomalu roztává permafrost (věčně zmrzlá půda) a ustupující arktický led vyhání blíže k městům hladové lední medvědy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám