Hlavní obsah

Východ Číny zasáhly 40stupňové mrazy. Místní trpí, turisté se baví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohe

Nejvýchodnější čínskou provincii Chej-lung-ťiang zasáhly ve středu extrémní mrazy. Meteorologové naměřili až -40 stupňů Celsia. Zatímco místní se venku příliš nezdržují, někteří Číňané do provincie cestují jen kvůli zimním radovánkám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně klesla teplota na minus 40 stupňů CelsiaVideo: Reuters

 
Článek

Na tržišti ve městě Mohe proměnil mráz ovoce v kámen. „Jen se podívejte na ty hrušky, dá se s nimi přitlouci hřebík,“ demonstruje místní prodavačka Ma Šu-chuan.

V některých částech provincie klesla teplota za dva dny až o 15 stupňů. Místní meteorologické oddělení vydalo modrý výstražný signál kvůli studené vlně.

Rekord? Ani zdaleka

Zatímco místní se zimou bojují, turista Sun Jü-tchung z provincie Jün-nan přicestoval do Mohe jenom kvůli mrazivému počasí. „U nás takovou scenérii neuvidím. Moc se mi tu líbí,“ uvedl pro agenturu Reuters.

Pětiletá dívka na Aljašce ušla téměř kilometr v 35stupňovém mraze s bráškou v náručí

Amerika

Lidé se baví především vyléváním horké vody do vzduchu. Ta se rychle promění v ledové krystaly.

I současné mrazy však výrazně zaostávají za teplotním minimem z roku 2009. Poslední den roku zde naměřili meteorologové ve městě Ken-che v provincii Vnitřní Mongolsko -58 stupňů Celsia.

Moskva: Nejtepleji za 133 let

Zatímco východ Číny bojuje s mrazy, Moskva zažívá nejteplejší zimu za posledních 133 let. Ve středu ukazovaly teploměry 6 stupňů Celsia. „Tohle není naše zima,“ mrzí moskevskou seniorku Ljudmilu Birjukovovou. Chybí jí hlavně sníh, který v prosinci pravidelně pokrýval ulice. „Jsme tady zvyklí na pořádnou zimu, ne na tohle,“ dodala.

V USA udeřil Sibiřský expres, přináší tuhé mrazy

Amerika

Neobvyklé počasí překvapilo i zahrádkáře. „Rostliny usoudily, že je jaro, takže začaly kvést. Jestli udeří ta pravá zima, tak nemají šanci přežít. To se projeví na jaře,“ vysvětloval Anton Dubeňjuk.

Centrum hydrometeorologického výzkumu uvedlo, že průměrná teplota bývá touto dobou v Moskvě -6 stupňů Celsia, tedy o deset stupňů méně než teď. Neobvyklé teploty přinesla do Ruska atmosférická fronta z Atlantiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám