Hlavní obsah

U městečka uvízla obří ledovcová kra, okamžitě se stala senzací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kanadské obci Ferryland, nacházející se na ostrově Newfoundland, jsou zvyklí, že jim okolo pobřeží občas propluje nějaká ta ledovcová kra. Tentokrát jedna taková v blízkosti břehu uvízla a doslova přes noc udělala z ospalého městečka turistický hit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ledovcová kra u kanadského městečka láká turistyVideo: AP

 
Článek

Podle kanadské stanice CBC se o víkendu příjezdová cesta do Ferrylandu změnila v parkoviště, protože do městečka proudily stovky lidí. Jejich motivace byla jasná – podívat se na gigantickou kru a ideálně si ji i vyfotit.

„Je hodně blízko, takže si lidé můžou udělat dobrou fotku. Větší kru jsem tu nikdy předtím neviděl,“ uvedl pro CTV News starosta Ferrylandu Adrian Kavanagh a dodal, že to vypadá, že kra by u městečka mohla vydržet docela dlouho.

Pro turisty je kra velkým lákadlem, rybáři a další mořeplavci už z ní a dalších podobných moc nadšení nejsou, protože plovoucí led je pro ně ohrožením, v lepším případě pak zdržením, protože kvůli němu musejí upravovat své trasy.

Foto: Stringer, Reuters

Pohled na kru je opravdu působivý.

A možná bude hůř, protože letos je výskyt ledovcových ker vlivem povětrnostních podmínek mnohem vyšší. Na plavebních trasách v severním Atlantiku jich zatím zaznamenali už 616, přičemž za celou loňskou sezónu to bylo 687.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám