Hlavní obsah

Turisté mají smůlu, strakapoud rozkloval rozhlednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky tisíc turistů mají smůlu – oblíbená dřevěná rozhledna Milíř nad Vysokou nad Labem u Hradce Králové je uzavřena a čeká na opravu. Během „covidové“ odstávky se tu zahnízdil strakapoud, vykloval v konstrukci otvory, a narušil tak statiku jednatřicetimetrové stavby z roku 2013.

Foto: ČTK

Strakapoudi jsou nejhojnějším zástupcem řádu šplhavců u nás.

Článek

„Se strakapoudem máme starosti od začátku. Líbí se mu tam,“ poznamenal starosta Jiří Horák (bezp.). „Klove do dřeva, protože si tak vymezuje území. Bubnuje, aby dal ostatním najevo – tady to je moje. A na jaře pak hledá dutinu na hnízdění. Když dutina není, vydlabe si ji. On se snažil si ji tu vyhloubit každý rok, ale vzhledem k tomu, že v této době už bývala rozhledna otevřená, tak neměl čas a klid,“ připomněl starosta Horák.

Až přišel covid a protipandemická opatření včetně zákazu pohybu. Ta poskytla strakapoudovi dostatek prostoru k práci. „Rozhledna má tři nosné sloupy sestavené z pěti šestimetrových dílů o průměru 40 centimetrů. Tři z těchto dílů poškodil. Už roku 2019 jsme oplechovali spoje, u kterých rád dlabal. Mysleli jsme, že máme vyhráno, ale kdepak,“ dodal Jiří Horák.

Benátské hotely rozdávají vodní pistole na obranu před loupeživými racky

Cestování

Opravit rozhlednu ale není jen tak. Nejen že to bude stát víc než půl milionu korun, ale nikomu se do této práce ani nechce.„Už jsme museli zrušit jedno výběrové řízení, protože se nikdo nepřihlásil. Ani firma, která rozhlednu postavila. Teď máme dva zájemce, kteří tvrdí, že to zvládnou.

Takže obec vypíše nové výběrové řízení a v dubnu zastupitelstvo vyhodnotí vítěze,“ pokračoval Jiří Horák s tím, že objednáno bude asi šest sloupů z lepeného soustruženého dřeva, tři si obec ponechá pro případnou další opravu. Vyrobit se musí i kovová rozpora, která rozepře patro rozhledny, aby vydrželo v době výměny sloupu.

FOTO: Domácí mazlíčci prchají z válečné Ukrajiny se svými majiteli

Válka na Ukrajině

Vedení obce věří, že v létě už bude na 144 schodech rozhledny čilý turistický ruch. „A také už víme, jak se strakapoudem zatočit. Dřevěné sloupy obalíme drobným králičím pletivem. Už jsme to udělali v místech dutin, aby nemohl pokračovat. A minulý týden mi hlásil ornitolog, jak strakapoud okolo toho skákal, zkoušel to, ale nic,“ uvedl starosta Vysoké nad Labem.

Stavba rozhledny vyšla na pět milionů korun a téměř za deset let provozu si vydělala asi 800 tisíc korun, které obec šetří ve fondu obnovy. Nyní se využijí na opravu. Díky tomu nebude ohrožen obecní rozpočet.

Reklama

Výběr článků

Načítám