Hlavní obsah

Sonda Opportunity úspěšně přistála na Marsu

PASSADENA

Americký pojízdný robot Opportunity v neděli podle plánu v 6:05 SEČ úspěšně přistál na povrchu Marsu. Po několika vteřinách vydal do Národního úřadu pro letectví a vesmír NASA signál, kterým potvrdil, že se při dopadu nijak nepoškodil.

Foto: Jaroslav Duffek
Článek

Po pojízdném vozítku Spirit, který na rudé planetě již působí od letošního 4. ledna, se Američanům podařilo na opačnou stranu Marsu dopravit dvojče Opportunity, které do atmosféry vletělo rychlostí 20 920 kilometrů za hodinu a potom šest minut sestupovalo bržděno padákem a pomocnými tryskami. Přistávací manévr se Opportunity povedl lépe než Spiritu.

Před dopadem na povrch se nafoukly jeho vzduchové polštáře, které umožnily měkké přistání. Sonda Opportunity o velikosti golfového vozíku se v menší gravitaci na Marsu několikrát odrazila a potom kutálela. Přistála na planině Meridiani Planum v blízkosti rovníku, kde se nevyskytují příliš velké kameny a hluboké krátery, které by sondu mohly poničit.

Na rudé planetě stráví tři měsíce

Opportunity by měla ještě před příchodem marsovské noci roztáhnout solární panely, aby mohla nabít baterie před zahájením aktivit dalšího dne. Na Marsu bude asi tři měsíce studovat geologické podmínky a zjišťovat, zda tam existují podmínky nezbytné pro život.

Gratuloval Gore i Schwarzenegger

Během přistávacího manévru Opportunity se do řídícího střediska dostavil rovněž kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger a bývalý americký viceprezident Albert Gore. Nadšeným vědcům gratulovali k hladkému průběhu přistání.

Stav Spiritu je vážný

Podle NASA se zlepšil technický stav Spiritu, který již není kritický, nýbrž "pouze" vážný. Spirit v posledních dnech oslabil svůj signál a omezil kontakt se Zemí. Činitelé NASA se domnívají, že by mohl začít plně fungovat již během tří týdnů.

Reklama

Související články

K Marsu odstartovala druhá americká sonda

Po několikátém odkladu odstartovala v úterý ráno středoevropského času z Mysu Canaveral na Floridě druhá sonda k Marsu během jednoho měsíce. Sonda Opportunity,...

OBRAZEM: První snímky z Marsu

Průzkumný robot MER-A americké sondy Spirit v neděli úspěšně přistál na Marsu. Během svého sestupu pořídil první fotografie povrchu rudé planety.

Výběr článků

Načítám