Hlavní obsah

K Marsu odstartovala druhá americká sonda

DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MYS CANAVERAL

Po několikátém odkladu odstartovala v úterý ráno středoevropského času z Mysu Canaveral na Floridě druhá sonda k Marsu během jednoho měsíce. Sonda Opportunity, kterou vynesla do kosmu raketa Delta 2, má vysadit na povrchu rudé planety druhý pojízdný robot určený k výzkumu povrchu i hledání stop vody, základní podmínky k životu.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Po pěti odkladech kvůli špatnému počasí a technickým problémům proběhl nakonec start hladce. Původně se mělo ale vše uskutečnit již 25. června. Kdyby i tentokrát následovalo odložení o další týden, znamenalo by to, že sonda by již nemohla využít "startovací okno" - nemohla by přistát na Marsu v lednu příštího roku.

První letošní americká sonda k Marsu startovala 10. června pod označením Spirit. Stejně jako její dvojče má pracovat na povrchu planety asi tři měsíce. Roboty každé ze sond přitom urazí kolem 500 metrů, budou odebírat vzorky půdy a pátrat po vodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám