Hlavní obsah

Skoro 30 let se v Alabamě nesměla na školách cvičit jóga. To se možná změní

V americkém státu Alabama by žáci veřejných škol mohli znovu získat možnost cvičit na hodinách jógu, ovšem za předpokladu, že nebudou používat cizí slova pro označení jednotlivých pozic či známý pozdrav „namasté“. Alabamský legislativní sbor se zabývá návrhem zákona, který by zrušil desetiletí starý zákaz této tradiční indické disciplíny v jižanském konzervativním státu, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Státní úřady nyní zakazují na veřejných školách mimo jiné hypnózu, meditaci či právě jógu, kterou místní předpisy definují jako "metodu náboženského vzdělávání". Zákaz vstoupil v platnost v roce 1993 na popud konzervativních nátlakových skupin, uvádí AP.

Návrh na zrušení tohoto omezení přednesl člen státní Sněmovny reprezentantů Jeremy Gray, podle nějž se jedná o cvičení, které může být pro studenty prospěšné po fyzické i psychické stránce. „Jógou se zabývám sedm let. Znám její výhody, takže je velmi blízká mému srdci, a myslím, že Alabamě prospěje,“ řekl.

Podle návrhu zákona by však studenti a učitelé museli používat pro veškerá cvičení a pozice jejich anglická jména. Při cvičení by bylo rovněž zakázané zpívat, používat mantry či známý pozdrav „namasté“, který ve volném překladu znamená „klaním se ti“.

Zakažte jógu na školách, přeje si irský biskup

Koktejl

Kritici nového návrhu podle Graye tvrdí, že jóga je pevnou a nedělitelnou součástí hinduistického náboženství. Určitá omezení pro její výuku na veřejných školách, která jsou součásti Grayova návrhu, jsou podle zákonodárce výsledkem politického kompromisu s konzervativními členy legislativy.

Přistoupit na ně je podle něj lepší, než ponechat v praxi stávající plošný zákaz. Návrh příští týden posoudí alabamský senát. „Věřím, že to v úterý projde,“ řekl Gray.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám