Hlavní obsah

Zakažte jógu na školách, přeje si irský biskup

Jóga není slučitelná s katolickou vírou, myslí si irský biskup Alphonsus Cullinan, který rozeslal před dvěma týdny katolickým školám ve své diecézi dopis, ve kterém požaduje zákaz cvičení jógy. Navrhuje, aby děti místo toho raději trávili čas „adorací Ježíše“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cullinan v dopise, který rozeslal 10. října, tvrdí, že jóga není křesťanského původu a tudíž je nevhodná zejména v době náboženské výuky. Ve svém dopise citoval papeže Františka I., který v roce 2015 prohlásil, že „jóga a meditace nepřiblíží člověka k Bohu“.

„Můžete si vzít milion kurzů jógy nebo zenu a podobných věcí, ale žádná z nich vám nedá svobodu,“ uvedl tehdy papež a biskup s ním v dopise souhlasí.

Biskup nadále navrhuje, aby se děti místo meditací modlily růženec a ve třídách místo cvičení vzdaly hold Ježíši tichým rozjímáním.

Alphonsus Cullinan

Irská národní organizace učitelů (INTO) se postavila proti biskupově tvrzení s tím, že školy mají svobodu své učební programy přizpůsobovat podle svých potřeb a že jóga se ukázala jako velice přínosná. „U dětí zlepšuje rovnováhu, sílu, výdrž i aerobní kapacitu. Rovněž přináší zlepšení v oblasti psychiky,“ uvedl waterfordský instruktor jógy John Stokes.

Není to poprvé, co svým prohlášením vzbudil biskup Cullinan pozornost. V roce 2017 prohlásil, že očkování proti rakovině děložního čípku povede k přílišné promiskuitě a efektivnějším řešením je sexuální abstinence. Loni pro změnu zamýšlel vytvořit speciální skupinu, jež by se zabývala vyháněním ďábla za pomoci exorcismu.

Akrojóga versus partnerská jóga: Objevte benefity cvičení v páru

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám