Hlavní obsah

Sestřičky zatančily domorodou haku, schytaly kritiku kvůli kulturní nevhodnosti

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trochu upustit páru a předvést odhodlání, to bylo záměrem sester pracujících v nemocnici v britském městě Tavistock. Natočily proto video, na kterém tančily známý maorský tanec haka, který celosvětově proslavili novozélandští ragbisté. Po kritice, že video je kulturně nevhodné, nemocnice nahrávku raději stáhla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tohle je zpráva, kterou potvrzujeme,“ křičí na videu jedna ze sester, zatímco její kolegyně se po vzoru maorů pohupují a plácají dlaněmi o stehna. „Nikdy nás neporazíš! Nesnášímě tě, ty bacile. Společně budeme triumfovat za pomoci vnitřní síly. Lidstvo tě porazí, lidstvo zvítězí,“ deklamuje sestra následně zprávu.

Video, který na svůj twitterový účet umístila nemocnice v Tavistocku, se však nedočkalo takové odezvy, kterou si sestřičky asi představovaly. Účet totiž okamžitě zaplavily komentáře stěžující si na nevhodnost tance.

„Haka Covid-19 je to nejbizarnější kulturně nevhodné video, co jsem za tenhle rok viděl,“ napsal jeden z rozhořčených diskutujících.

„Bílí lidé tancující haku... tohle je táááák divné. Prosím, najděte nejtemnější část webu a pohřběte to tam,“ uvedl další, který se videem cítil být dotčen. Další lidé se pohoršovali nad tím, že si zdravotní sestřičky našly čas tanec nacvičit v době, kdy je zdravotnictví v krizi a mnozí přeplněné nemocnice popisují jako „válečné zóny“.

Kvůli vlně kritiky a negativní publicitě nemocnice video nakonec raději stáhla. Zejména poté, co se kritika ozvala i z Nového Zélandu a Britská nejvyšší komisařka pro Nový Zéland Laura Clarkeová přislíbila, že se o stažení zasadí.

Sestřičky však našly i zastání. „Haka nikdy neměla být stažena. Žádný z těch, co si stěžují, netuší, o čem mluví, a pro jejich stížnosti neexistuje reálný základ,“ uvedl jeden z obhájců tance. „Buďte znepokojeni až ve chvíli, kdy tancovat přestanou, protože ztratily naději,“ ozval se další.

Není haka jako haka

Maorský tanec haka je někdy mylně označován za válečný tanec. Tento hromadný tanec byl tančen bojovníky před bitvou, ovšem nikoliv výlučně. V řadě tichomořských kultur je totiž slovo haka výrazem pro tanec obecně.

Zdravotní sestra čekala vděčnost, v dopise však bylo udání

Koronavirus

Podle maorské mytologie je haka tancem oslavujícím život. Legenda tvrdí, že vznikla, když bůh slunce Tama-nui-te-rā, vítal svou letní manželku Hine-raumati.

Celosvětově haku proslavili novozélandští ragbisté. Jejich slavný rituální tanec Ka Mate je označován jako haka ceremoniální (haka taparahi), od roku 2005 však ragbisté používají jinou choreografii s názvem Kapa O Pango. Haka válečná se pak nazývá peruperu.

Reklama

Výběr článků

Načítám