Hlavní obsah

Rybáři dostali šanci ulovit si životní rybu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Hracholuská přehrada na Plzeňsku se zřejmě stane magnetem pro rybáře, kteří si chtějí chytit životní rybu. Pracovníci západočeského rybářského svazu zde ve čtvrtek nechali vysadit dvě desítky kapitálních sumců o průměrné váze dvaadvacet kilogramů a délce půldruhého metru.

Článek

"Jde o zcela mimořádnou záležitost, která už se nemusí nikdy opakovat. Podařilo se nám získat z výzkumného ústavu rybářského ve Vodňanech vyřazené generační ryby, které jsme vysadili nad rámec zarybňovacího plánu. Chtěli jsme tím zpestřit chytání na našem největším sportovním revíru," řekl jednatel západočeských rybářů Martin Bílý.

Za sumce rybáři zaplatili 65 tisíc korun. "Vysadili jsme je pouze do Hracholuské přehrady, která je pro velké ryby vhodná svoji hloubkou a členitostí," dodal Bílý.

Přesvědčit se na vlastní oči

Už samotný příjezd nákladní dodávky s přepravními kontejnery vzbudil pozornost nejen přítomných rybářů, ale i turistů z přilehlého autokempu. Když pak uviděli, jak obří ryby putují ze speciálních vaniček do vody, všeho nechali a přispěchali se přesvědčit, jestli je nešálí zrak.

"Pohled na takovou rybu musí každého rybáře zahřát u srdce. Chytit něco takového je pro většinu vyznavačů Petrova cechu něco jako scifi," reagoval jeden z rybářů, který si nevšední zážitek dokumentoval fotoaparátem v mobilním telefonu.

Podle vedoucí líhně vodňanského ústavu Davida Gely se jedná o dvanáct až patnáct let staré ryby. "Ryby mají velmi dobrou kondici, ale pro nás jsou už moc velké. Špatně se s nimi manipuluje při umělých výtěrech. Bývají i agresivnější, je to těžká práce takovou rybu zkrotit," vysvětlil Gela.

Jak doplnil, sumci už se letos vytřou v přehradě. "Mají pro to skvělé podmínky a navíc  jsou dobře nakrmeni. Měli jsme je v chovném rybníce mezi násadou kapra," upřesnil Gela.

V nových podmínkách se vysazení sumci velmi rychle adaptují. "Nemusí se učit lovit. Je to dost velká ryba na to, aby si byla schopná obstarat potravu. Jakmile dostane hlad, začne se po ní shánět," řekl  Pavel Blahák z ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR. Podle něho může sumec v našich podmínkách dorůst váhy i přes metrák. "Největší sumec, který byl u nás vyloven na udici, vážil 93 kilogramů," uzavřel Blahák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám