Hlavní obsah

Ruský hrošík pro jihlavskou zoo se zasekl na polských hranicích

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už více než 24 hodin čekal v pátek večer na polské hranici s ruskou Kaliningradskou oblastí třicetiletý hrošík liberijský určený pro zoo v Jihlavě. Ošetřovatelé teplomilného zvířete se snaží získat pro svého svěřence dodatečně vyžadované dokumenty. Přesto není jasné, kdy bude moci exot v cestě do nového domova v Česku pokračovat.

Foto: Profimedia.cz

Hrošík liberijský

Článek

„Jsou tam z polské strany požadavky, se kterými nikdo nepočítal. Žádají totiž dokumenty, které běžně stačí poslat elektronickou poštou. Najednou to ale nestačí. A požadavky se navíc stupňují,“ popsala situaci v pátek kolem poledne pro Právo nešťastná ředitelka zoo Eliška Kubíková.

Jihlavská zoologická zahrada se dohodla se zoo v ruském Kaliningradě vyměnit hrochy pro zachování zdravého genofondu – z Jihlavy do Ruska tak už po peripetiích dorazil dvaadvacetiletý Tofi, výměnou zamířil do Jihlavy právě třicetiletý samec jménem Tatoša.

Ani kolem Tofiho se ovšem neodehrálo na hranicích vše hladce: „Při vyřizování dovozních náležitostí hrocha se zjistilo, že ruský doprovod neměl pro import zvířete požadované dokumenty,“ prohlásil podle agentury Regnum mluvčí kaliningradské pobočky ruské veterinární inspekce s tím, že podle pravidel se měl za takové situace správně hroch vrátit zpátky do Česka.

Lidský faktor

„V celém příběhu je nejméně příjemná nízká profesionalita zaměstnanců naší instituce, kvůli jejichž lajdárně se procedura převozu vzácného živého nákladu protáhla o čtyři hodiny,“ dodal mluvčí s tím, že „zdravotní stav reprezentanta exotického druhu byl zbytečně vystaven riziku“.

Tofi nakonec do karantény v Kaliningradu dorazil ve středu večer.

Protože ale teď zase polská strana zadržuje Tatošu, čekají od středy nervózní jihlavští na hranici, aby mohli převzít vzácný přírůstek. „Máme ho naloženého v našem vozidle, jenže polští celníci mají problém s CITES, což je Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy,“ řekl Právu zoolog Aleš Toman, který dělá sudokopytníkovi odborný doprovod.

Podle Tomana nicméně samotnému zvířeti zatím nic nechybí, polští celníci aspoň dovolili Tatošu umístit do vytápěné haly. „Snáší to bez problémů. Pije, a jakmile dostane žrádlo, pochutnává si. Podstatně hůř je na tom lidský faktor. Náš doprovod už je vážně zralý na psychiatrické ošetření,“ povzdechl si ironicky zoolog. „Spíme tu na paletách jako bezdomovci,“ dodal.

Hrošík liberijský (Hexaprotodon liberiensis) je trpasličí druh hrocha žijící skrytě v pralesích západní Afriky. Zprávy o něm byly dlouho považovány za výmysly a o hrošíka se zajímali jedině kryptozoologové. Jeho existenci se podařilo vědeckému světu dokázat až v roce 1914. Jedinci dorůstají dvou metrů a váží až tři metráky.

Až Tatoša nakonec dorazí do Česka, zamíří nejdříve také do karantény – měsíc pobude v pražské zoo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám