Hlavní obsah

Roční batole rozžvýkalo hadovi hlavu zaživa

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináctiměsíční Imad Aleeyan, který žije v městečku Shefa'Amr v Izraeli, asi 15 kilometrů východně od přístavu Haifa, měl neskutečné štěstí. Aniž by tušil, co to vlastně dělá, začal svými šesti zuby žužlat hlavu asi 30centimetrové štíhlovce pestré. Had je mírně jedovatý. Šťastnou náhodou se dítěti nic nestalo.

Foto: Profimedia.cz

Štíhlovka pestrá dorůstá délky přes jeden metr.

Článek

"Připravovala jsem svému chlapci mléko, když jsem se otočila a spatřila ho, jak má hada v puse. Nemohla jsem uvěřit svým očím, okamžitě jsem začala křičet. Málem jsem umřela na šok," uvedla chlapcova matka Ghadir Aleeyan, která svým křikem přivolala příbuzné i sousedy.

"Přiběhli jsme na místo toho křiku a našli jsme Imada s hadem v ústech. Normálně ho žvýkal. Bylo to strašidelné, opravdu hrozné. Jeden ze sousedů vytrhl chlapcovi polomrtvého hada z úst a okamžitě ho zabil. Jakmile mu ho vytáhl z úst, začal chlapec brečet," uvedla chlapcova teta Yasmin Shakinová.

Rodina okamžitě začala kontrolovat, zda nemá chlapec nějaké stopy po uštknutí, ale žádné nenašli. Doktoři v nemocnici Rambam v Haifě posléze potvrdili, že chlapec vyvázl z nebezpečné situace nezraněn.

V zimě je štíhlovka málo aktivní

"Lékaři v nemocnici nám řekli, že had je jedovatý, ale chlapec měl štěstí, protože tento plaz vypouští v zimě méně jedu," dodala chlapcova teta.

Expert na plazy Boaz Schacham však uvedl, že štíhlovka pestrá je v zimě jen velmi málo aktivní a pro člověka jedovatá není. Toxické výměšky jejích slinných žláz, které mohou být pro drobné živočichy smrtelné, člověku způsobí většinou případně jen alergickou reakci. U malého dítěte by se však mohla situace zkomplikovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám