Hlavní obsah

Rekordní evropská dýně váží přes 660 kilogramů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN
Aktualizováno

Když se minulý týden radoval belgický pěstitel dýní ze svého letošního kousku vážícího přes 615 kilogramů, netušil, že mu titul nejtěžší evropské dýně vyfouknou v Británii ještě letos. Tam dva bratři převážili svůj výpěstek a zjistili, že porazili rekord nejen britský, ale i ten evropský. Jejich růžová koule totiž váží přes 660 kilogramů. Na světový rekord Američanů to ale stále nestačí, jedna z jejich dýní vážila totiž 766 kilogramů.

Článek

Ian a Stuart Patonovi tvrdí, že dýně je těžší než vůz Mini Cooper. Aby mohla být tykev převezena na soutěž a zvážena, musel pro ni přijet mechanický zvedák. Podle pěstitelů rostla rekordmanka 129 dní, přesně tolik trvalo od vykvetení po utržení z mateřské rostliny.

Obdivovat ji mohli lidé minulý víkend v anglickém Netley na Výroční výstavě dýní. Dýně začala růst v dubnu, užívala si bezpečí skleníku a živila se na více než 1,5 tuny hnoje.

„Tato dýně je největší a také nejlepší. Nikdo už ji letos neporazí,“ věří Ian Paton, jenž příští rok hodlá se svým bratrem překonat i rekord světový.

Nejtěžší dýni světa vypěstoval Joe Jutras z amerického Rhode Islandu v roce 2007. Vážila 766 kilogramů. V letošní soutěži dýní v Half Moon Bay triumfoval Thad Starr, jehož dýně vážila 693 kilogramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám