Hlavní obsah

Proti Trumpově zdi bojují ochránci motýlů

Washington

Americký soud odmítl žalobu sdružení na ochranu motýlů, které se pokoušelo ve jménu záchrany fauny a flóry zablokovat stavbu části zdi na jižní hranici Spojených států. Tu se snaží postavit na ochranu před migrací prezident Donald Trump. Oznámila to v pátek agentura AFP.

Foto: Reuters

Donald Trump při prohlídce návrhů zdí, které by mohly oddělit USA a Mexiko

Článek

Severoamerické sdružení na ochranu motýlů (NABA), které spravuje Národní středisko motýlů v texaském městě Mission, zažalovalo několik vládních představitelů, včetně ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenové.

Středisko, které je soukromou neziskovou organizací věnující se zachování motýlů, se již měsíce snaží zabránit stavbě zdi na svých pozemcích a kritizuje „zničující” dopady stavby na přírodu. V zahradách střediska žije na 200 druhů motýlů, ale i kojoti, rysi, pásovci, želvy.

Financování zdi, která má přetnout údolí Rio Grande, kde Mission leží, bylo schváleno již loni. Stavba by mohla začít v příštích týdnech, poznamenala AFP s odvoláním na místní obyvatele. Sdružení na ochranu motýlů proto podalo žalobu, ve které si stěžovalo především na narušení soukromého majetku, ale federální soudce Richard Leon ve Washingtonu ji ve čtvrtek odmítl.

Foto: Mapy.cz

„V den, kdy prezident ohlásil, že vyhlásí stav nouze, federální soudce odmítl naši stížnost. Ale nevzdáme se tak lehce!” přislíbilo středisko a na sociálních sítích vyzvalo své přívržence, aby je nadále podporovali.

Bílý dům avizoval, že prezident Donald Trump vyhlásí stav nouze, aby mohl na stavbu zdi na hranici s Mexikem přesunout další finance. Tato procedura umožňuje prezidentovi obejít Kongres. Spory mezi republikány a demokraty ohledně posílení ostrahy jižní hranice vedly v prosinci k platební neschopnosti federálních úřadů, což postihlo hlavně 800 000 úředníků po dobu 35 dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám