Hlavní obsah

Přestal pít a začal polykat šroubky. Lékaři mu jich našli v žaludku přes kilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vpravdě nevšední operaci mají za sebou lékaři v litevské Klajpedě. Tamnímu pacientovi vyndali během operace z žaludku řadu kovových předmětů, převážně šroubků, matiček a hřebíků. Podle lékařů začal muž polykat tyto předměty zhruba měsíc poté, co přestal pít alkohol.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejmenovaný muž přišel do Klajpedské univerzitní nemocnice minulý týden a stěžoval si na silnou bolest břicha. Rentgenové vyšetření odhalilo velké množství kovových předmětů.

„Spolknuté předměty výjimečné nejsou, ale to množství bylo unikátní,“ uvedl Šarūnas Dailidėnas, místní šéf endokrinologie pro litevskou televizní stanici LTV.

Pacient překvapeným lékařům vysvětlil, že předměty začal polykat od chvíle, kdy přestal pít alkohol, pojídal je prý zhruba měsíc.

Operace trvala tři hodiny. „Nebyla náročná z chirurgického hlediska, ale trvala déle, protože byla nutná častá kontrola rentgenem, abychom vyndali opravdu všechny předměty,“ uvedl Dailidėnas.

Konzumace předmětů, které nemají žádnou nutriční hodnotu, má svůj název, říká se jí pica/pika. Jedná se o nemoc, při níž se pojídá například papír, vlákna textilií, kov, kamení, hlína apod.

Muž, který snědl všechno – příběh největšího jedlíka všech dob

Historie

Ty nejmenší předměty měřily pouhé dva milimetry, největší kus železa pak 10 centimetrů.

Pacient zůstává v nemocnici, jeho stav je stabilní. Čekají ho ale další vyšetření.

V Klajpedě vyndávají nechtěné spolknuté či vdechnuté předměty zhruba dvacetkrát do roka.

„Lidé často drží jehlu v zubech, když rukama něco zašívají, a pak ji spolknou. Děti často spolknou mince,“ uvedl šéf chirurgie Algirdas Šlepavičius. Stejně jako jeho kolega ovšem uvedl, že takové množství věcí v žaludku ještě neviděl.

Reklama

Výběr článků

Načítám