Hlavní obsah

Překvapeným dětem z Českolipska rozdal vysvědčení robot

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když šly ráno do školy, nic netušily. Myslely si, že vysvědčení dostanou až v pondělí. Děti z vesnické školy ve Stružnici na Českolipsku ale zažily velké překvapení. Učitelky je odvezly do šedesát kilometrů vzdáleného Liberce a tam jim vysvědčení předal humanoidní robot Thespian.

BEZ KOMENTÁŘE: Dětem rozdal vysvědčení robotVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

„Něco takového jsem ještě nezažil,“ rozplýval se desetiletý Petr poté, co robot před něj vytrčil svou paži a předal mu arch vysvědčení. Robot s papírem zacházel zcela samozřejmě. Držel ho, jako by ho důkladně studoval. A nejen to, navíc z něj vyvozoval závěry. Ostatně právě to asi udivovalo děti i jejich doprovod nejvíce.

„Péťo, ty jsi kamarádský, nerad pospícháš a na vše máš dost času. Nespoléhej ale jen na sebe,“ doporučil robot právě malému Petrovi.

Foto: Michael Polák, Právo

Konstrukce robota je podobná člověku.

Dalšímu chlapci sdělil (respektive vyčetl z vysvědčení), že je milý a oblíbený v kolektivu, ale také mu lišácky naznačil, že jeho výsledky jsou ovlivněny chutí se učit. „Je nutné být důslednější,“ radil robot.

Nepochybně ví, o čem mluví, v libereckém vědecko-zábavním centru iQlandia předává Thespian vysvědčení už pátým rokem a o jeho službu je mezi školami velký zájem. Měří 175 centimetrů a ještě stojí na menším podstavci, takže pro malé děti je autoritou už jen tím, že k němu musí vzhlížet.

Je humanoidním robotem, to znamená, že jeho konstrukce je podobná člověku. Má končetiny s prsty i ohebnými klouby. Nechybí mu uši, nos a očima dokáže i zamilovaně zamrkat.

Žáci dostali pololetní vysvědčení, na páteční volno leckde navazují jarní prázdniny

Věda a školy

Pomocníci na letištích

Děti ze stružnické malotřídky strávily ve vědecko-zábavním centru celé čtvrteční dopoledne a setkání s Thespianem se uskutečnilo jako třešnička až v úplném závěru.

„Když až tady na místě zjistily, co je čeká, tak se tetelily. Byly trochu nervózní a trochu se bály. A když robota uviděly, tak ještě o něco víc,“ všimla si pocitů u svých žáků Jitka Stowasserová ze stružnické školy.

Roboti, jako je Thespian, se ve světě využívají jako pomocníci na letištích nebo průvodci v muzeích a galeriích. V Česku zatím pouze baví děti ve vědecko-zábavních centrech. A jak bylo vidět v Liberci, dávají jim i cenné rady do života.

Kam o víkendu s dětmi: Za vysvědčení do zoo nebo na mistrovství v sáňkování

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám