Hlavní obsah

Postrach kanoistů je zpět. Na Radbuze řádí labuťák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Neřádí jako černá ruka, nýbrž jako bílé křídlo. Na Radbuzu kousek od centra Plzně se vrátil statný labutí samec se svojí družkou. Pro lidi na břehu idylka, pro sportovní kanoisty, kteří na řece trénují, noční můra. Řadu z nich už vykoupal, děti z něj mají hrůzu.

Foto: Václav Dubský

Tak útočí labutí samec jménem Trenér v Plzni na Radbuze.

Článek

„Je to hodně nepříjemné, to vím z vlastní zkušenosti,“ řekl Právu Karel Kožíšek z oddílu rychlostní kanoistiky TJ Prazdroj Plzeň. „Dává nám zabrat. Už kvůli němu skončili ve vodě i špičkoví závodníci, rok co rok je to několik případů,“ upozornil Kožíšek.

„Zaútočí zhruba na každou druhou loď. Nechá ji projet kolem hnízda, dá jí tak padesát metrů a pak se za ní rozlétne. A vy akorát slyšíte, jak za vámi máchají křídla, jak mlátí o vodu. Někdy přistane dva metry za lodí, někdy mu to nevyjde a křídlem vás vezme.“

Trenér je ras

Trenér - tak tomuhle labuťákovi přezdívá Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů. „Díky němu by se zdejší kanoisté mohli se svými zajetými časy dostat do užší nominace na mistrovství světa či olympiádu,“ podotkl s nadhledem Makoň.

Foto: DESOP

Postrach kanoistů si podezřívavě prohlíží Karla Makoně.

Sportovci mají pro opeřence také nějakou tu přezdívku. „Žádná se ale nedá zveřejnit,“ utrousil Kožíšek. „Hlavně děti se ho bojí, nechtějí kolem něho jezdit,“ dodal.

Makoň má ovšem pro Trenéra pochopení: „Není zlý. Jen si chrání své teritorium a novou partnerku, o nic víc mu nejde.“ Problematický samec se na Radbuzu kousek od loděnice vrátil po dvou letech exilu.

„V roce 2019 jsme zde původní pár odchytili a převezli na Dolní Kokotský rybník na Rokycansku,“ připomněl Makoň. Jenže samice ještě ten rok uhynula a vdovec zakrátko odletěl neznámo kam. Teď je tedy zpátky v Plzni a s novou známostí. A podle kanoistů na něj žádné fígle nefungují.

V bratislavské Petržalce mají vzorné labutě

Koktejl

„Pan Makoň říká, že jsme poserové. A radil nám, abychom ho třeba zkusili postrašit z turistické kánoe, ale tím jsme ho vždycky akorát tak rozzuřili,“ upozornil Kožíšek.

Přesun není v plánu

Opětovný přesun páru tentokrát ochranáři neplánují. „Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Až labutě sednou na vejce, tak předpokládám, že se párkrát zúčastním tréninku dětí a pokusím se samce umravnit. Nebo bychom mu museli po páření přistřihnout letky, aby na těch pár měsíců, než se mu vymění, nebyl tak rychlý,“ vysvětlil Makoň.

Labutě si letos užívají výjimečný babyboom

Domácí

S tímhle bojovníkem se zná už od roku 2012, když jej coby juniora nasáklého olejem zachraňoval při ekologické havárii na Berounce.

„Možná prohání kanoisty a vodáky právě proto, že jsme ho tenkrát poměrně dlouho s hasiči po vodě honili. Prostě má trauma z mládí a chce nám to teď vrátit. To by ale musel být člověk a ne labuťák,“ uzavřel Karel Makoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám