Hlavní obsah

Poslední Jumbo Jet se loučil s Austrálií. Nakreslil na radaru klokana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Qantas Airways odstavila svůj poslední Jumbo Jet, piloti s letounem zamířili k Mohavské poušti v Kalifornii. Na rozloučenou pak nad australskými vodami nakreslili na leteckých radarech klokana. Australské aerolinky používaly legendární Boeingy 747 téměř půlstoletí, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Poslední Jumbo Jet se loučil s Austrálií. Nakreslil na radaru klokanaVideo: Reuters

 
Článek

„Myslím, že se z toho stane vzpomínka, za kterou se můžeme ohlížet s velkou hrdostí,“ řekl Owen Zupp, jeden ze šesti pilotů, kteří letadlo na jeho poslední cestě doprovázejí. „Je to důležité nejen pro historii Qantas, ale i pro letectví jako takové.“

Podle ředitele společnosti Qantas Alana Joyce, který se na letadlo před jeho odletem z letiště v Sydney podepsal, model Australanům zpřístupnil mezinárodní létání. „Překonal tyranii vzdálenosti, která byla a stále bude pro Austrálii problémem,“ řekl skupině asi 150 lidí, kteří se shromáždili v hangáru.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Z Austrálie odlétá poslední Jumbo Jet.

Za zhruba půlstoletí přepravily Qantas letadly Boeing 747 více než 250 milionů lidí včetně například britské královny Alžběty II. a každého australského olympijského týmu od roku 1984.

Qantas byl kdysi jedinou leteckou společností na světě s flotilou, v níž byly pouze stroje 747.

Soumrak Jumbo Jetů. Jejich největší provozovatel je vyřadil z provozu

Ekonomika

Boeing 747 je nejrychlejší komerční letadlo, dokáže vyvinout rychlost přes 650 mil (1046 kilometrů) za hodinu. V současnosti už ale čtyřmotorový stroj zastarává za moderními dvoumotorovými letadly, jako je Airbus A350, Boeing 787 Dreamliner nebo i starší Boeing 777. Všechny vyjmenované letouny jsou navíc provozně levnější. V současnosti je na světě v provozu 30 747 komerčních letadel tohoto typu.

Konec jedné legendy. Boeing končí s Jumbo Jetem

Ekonomika

Ukončit provoz Boeingů 747 se už rozhodly i British Airways. K tomuto kroku obě firmy přiměla až pandemie. Qantas zrušil kvůli opatřením australské vlády na omezení koronavirové nákazy většinu mezinárodních letů nejméně do července 2021.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám