Hlavní obsah

Po záplavách vylezly miliony pavouků. Pokryly městečko pavučinami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australské povodně zejména na jihu a jihovýchodě kontinentu přinášejí nejenom spousty vody. Rozbouřený živel dá do pohybu obrovské množství živočichů. Obyvatelé městečka Sale se tento týden probudili do krajiny, která připomíná scénu z hororu. Informovala o tom australská mutace deníku Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Austrálii zaplavili pavouci a rozsáhlé pavučinyVideo: Reuters

 
Článek

Město a jeho okolí bylo zahalené v síti pavučin. „Je to prostě neuvěřitelné. Když zafouká vítr, vypadají jako vlny,“ popsala Jena Beatsonová, která pavučiny u silnice uviděla, když se z města vydala poprvé po silnici, která byla kvůli povodním dočasně uzavřená.

„To, jak pavučiny pokrývají značky a prostě všechno, vypadá opravdu strašidelně. Na fotkách to nemůžete vidět, ale všude jsou pavouci. Tisíce a tisíce pavouků,“ dodala na vysvětlenou.

Pavouci nalezli úkryt před povodní na zahradě. Záběry nejsou pro arachnofoby

Koktejl

Ve skutečnosti je však pavouků podstatně více, nejspíš miliony. Podle Kena Walkera, kurátora entomologického oddělení Melbournského muzea, jde v jihoaustralském státě Victoria v zimním období (na druhé straně polokoule právě vládne zima) o docela častý jev.

Co vlákno, to pavouk

V Austrálii žije velké množství pavouků, kteří žijí na zemi a v porostu, za běžných okolností nejsou vidět a netvoří pavučiny. Těmto druhům pavouků se říká vagrant spiders (toulaví pavouci) a jsou zvyklí cestovat na obrovské vzdálenosti díky svým vláknům, které jim slouží jako padák či paraglide. Tomuto chování se říká balónování, a pavouci tak mohou urazit stovky kilometrů.

„Záplavy přišly velice rychle. Takže pavouci nevyužili balónování k cestování na stovky kilometrů. V podstatě hodili laso na nejbližší vegetaci. Vlákno se zachytilo a pavouci rychle vyšplhali nahoru,“ uvedl Ken Walker.

Co pavouk, to muzikant. Vibrace pavoučích sítí přepsali vědci na noty

Koktejl

Když to udělá opravdu hodně pavouků najednou, vlákna se přichytí i na sebe a zemi pokryje něco, co vypadá jako klasická pavučina. Tomuto jevu se pak říká efekt „babího léta“ (gossamer effect), nejde o jedinou pavučinu či soubor několika pavučin. Každé jediné vlákno reprezentuje jednoho pavouka. „Podle fotek bych řekl, že jich byly miliony,“ uvedl Walker.

Na závěr Walker dodal, že navzdory děsivému počtu, tito pavouci nejsou člověku nebezpeční. Naopak každý by si měl unikátní jev vychutnat, neboť jemné pavučiny příliš dlouho nevydrží a brzy je zcela roznese vítr. „Každý zastavuje, aby si to vyfotil,“ uzavřela se smíchem Jena Beatsonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám