Hlavní obsah

Patnáct lidí a čtyři kajaky: Odchyt pelikánů v Liberci nebyl jen tak, dva zlobili

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Přestěhovat všech dvacet pelikánů bílých a skvrnozobých z jezírka do zimoviště se ve středu nakonec podařilo chovatelům v liberecké zoologické zahradě. Problémy dělali jen dva ptáci z hejna, kteří narozdíl od ostatních neměli přistřižená křídla, mohli létat a nechtěli se jen tak vzdát.

BEZ KOMENTÁŘE: Odchyt pelikánů v LiberciVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Pelikány na jezírku naháněli chovatelé z kajaků směrem ke břehům, kde už byli připravení odchytávači. Létaví pelikáni ale na tento systém několikrát vyzráli a díky drobným přeletům dočasně unikali.

„Hned při prvním nahánění jsme pochytali většinu a zůstali tři, z toho dva létaví. Právě pro ty jsme se museli opakovaně vracet. Ale nakonec i je jsme odchytili. Nikomu se nic nestalo, ošetřovatelům ani pelikánům,“ řekl Jan Hanel, kurátor ptáků v liberecké zoo.

Foto: Michael Polák, Právo

Létaví pelikáni dali tentokrát chytačům pořádně zabrat.

Do akce se zapojily čtyři kajaky a dohromady patnáct lidí. Rukama odchytávali pelikány vlastně výjimečně. Za běžných okolností by totiž ošetřovatelé exotické ptáky nalákali na žrádlo umístěné do pasti. „Musí na to být ale naučení. Proto jim obvykle dáváme krmení jen do té pasti. Letos to ale nebylo možné, protože bylo málo vody a jezírko bylo ze tří čtvrtin suché,“ vysvětlil Jan Hanel.

Do zimoviště v areálu zoo se ptáci museli přestěhovat, protože by severočeskou zimu pravděpodobně nepřežili. „Jejich organismus na to není přizpůsobený,“ upřesnil Hanel. V zimovišti by měli zůstat až do dubna. Chovatelé ovšem očekávají, že tam už během nejbližších týdnů zahnízdí a podaří se odchovat mláďata.

Pozor, jdou po očích. V královédvorském safari parku chytali pelikány

Koktejl

Kromě pelikánů se na zimu odchytávají a na zimoviště přesouvají ještě zoborožci kaferští a unikátní dravec hadilov písař, kterého v Liberci odchoval náhradní rodičovský pár orlů bělohlavých.

Reklama

Výběr článků

Načítám