Hlavní obsah

Ostravské zoo se podařil unikátní odchov želvy chrámové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Zoologická zahrada v Ostravě slaví velký úspěch. Poprvé se zde podařilo odchovat želvu chrámovou, která je ve volné přírodě ohrožena úplným vyhubením. Rozmnožení této vzácné sladkovodní želvy se podařilo jen v několika zoo na světě.

Foto: Zoo Ostrava

Z mláďat želvy chrámové se nyní radují v ostravské zoo.

Článek

„Za poslední rok se ale tuto želvu nepodařilo rozmnožit nikde na světě. O to více si toho, že se to u nás povedlo, ceníme,“ sdělila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková. Dodala, že aktuálně tuto želvu chovají jen ve čtyřech evropských zahradách, v šesti severoamerických a deseti asijských.

Želvy chrámové, jeden samec a dvě samice, obývají v ostravské zoo expozici Sloní džungle v pavilonu slonů. Snůšku sedmi vajec chovatelé z expozice, kde nebyly stabilní podmínky k inkubaci, přemístili do speciální líhně pro plazy v zázemí zoo.

Foto: Zoo Ostrava

Vejce želvy chrámové

„U želv se při vyšších teplotách většinou líhnou samičky, při nižších samečkové. Proto byla vejce v inkubátoru rozdělena do dvou teplotních režimů. Čtyři vejce byla umístěna v teplotě 28,5 stupně Celsia a tři vejce v teplotě 30 stupňů Celsia,“ líčila mluvčí.

Foto: Zoo Ostrava

Želvu chrámovou chovají jen ve dvaceti zoologických zahradách po celém světě.

Délka inkubace u těchto želv trvá 108 až 115 dnů. „V teplejší líhni, kde jsme očekávali líhnutí samiček, se nevyklubalo ani jedno mládě. V chladnější líhni se nakonec vylíhla čtyři mláďata, všechno jsou to samečci. Jsou stále v zázemí, prospívají dobře,“ upřesnila Nováková.

Chov od roku 2010

Zoo chová želvy chrámové od roku 2010, kdy získala jednoho samce a dvě samice ze záchranné stanice v Hongkongu, kam se zvířata dostala jako konfiskáty. Jedna ze samic uhynula po třech letech, další dva jedinci žijí v zoo dodnes. Třetím obyvatelem Sloní džungle je samice dovezená z německé zoo v Kolíně nad Rýnem v roce 2015.

Dvojčata levharta jsou novou chloubou brněnské zoo

Koktejl

Želva chrámová se v přírodě vyskytuje na území Thajska, Kambodže, Laosu, Vietnamu a Malajsie. Ohrožuje ji ztráta přírodního prostředí, ale i to, že je zde oblíbenou pochoutkou.

Navíc je v buddhistických zemích nosí věřící do chrámů, proto se želva jmenuje i chrámová. Mniši je vypouští do chrámových jezírek, kde bohužel želvy většinou uhynou, protože tam nemají dobré podmínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám