Hlavní obsah

Dvojčata levharta jsou novou chloubou brněnské zoo

Právo, vtk
Brno

Dvojčata levharta cejlonského jsou od pondělního rána novou chloubou brněnské zoo. Na svět je přivedla levhartice Nayana a k velké radosti chovatelů se o ně vzorně stará a mláďatům se daří velmi dobře. Jde o druhý odchov desetileté Nayany a stejně starého samce Daana.

BEZ KOMENTÁŘE: V brněnské zoo se narodila dvojice mláďat lehvarta cejlonskéhoVideo: Zoo Brno

 
Článek

Brněnský chov levhartů cejlonských je důležitý v rámci evropských zoologických zahrad, které se společně podílejí na záchraně těchto vzácných kočkovitých šelem z ostrovu Srí Lanka. Dvojčata jsou pro záchranný program cenným příspěvkem.

„Za posledních dvacet let se v naší zoo vystřídalo devět levhartů, ale až Nayana a Daan vytvořili stabilní pár. Mláďat tohoto poddruhu levharta se nerodí mnoho, proto z nich máme stejnou radost jako při jejich prvním odchovu v roce 2017,” řekl ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Praha chystá rezervaci pro zubry ze zoo

Koktejl

„Nayana se o dvojčata od první chvíle vzorně stará, mláďata jsou vitální a pravidelně pozorujeme kojení. I přesto je u každého odchovu prvních čtrnáct dnů kritických, kdy pečlivě sledujeme každou změnu,“ doplnila kurátorka chovu savců Šárka Mikátová.

Foto: archiv Zoo Brno

Samice Nayana se stará o své dva čerstvě narozené potomky.

S ohledem na to, že jde o Nayanin druhý porod, chovatelé věří, že vše dopadne dobře a samice se s mláďaty v létě pochlubí i návštěvníkům zahrady. Pohlaví dvojčat zatím neznají. Zjistí jej při jejich první veterinární prohlídce, která by se mohla konat přibližně za měsíc.

Samec Daan se narodil v Burgers’ Zoo v nizozemském Arnhemu a Nayana v bratislavské zoo. Sameček a samička z jejich prvního vrhu jsou nyní v Zoo Ostrava a Zoo Jihlava.

Foto: archiv Zoo Brno

Snímek levhartice Nayany a jejích dvou potomků je pořízen z černobílého videa. Chovatelé kamerou sledují dění v porodním boxu.

Na Srí Lance žije ve volné přírodě jen něco mezi 750 a 900 levharty cejlonskými. Tento poddruh je proto veden na „červeném” seznamu jako ohrožený. Typickým znakem levhartů jsou černé skvrny na žlutohnědé srsti.

Každý jedinec je naprosto jedinečný a nenašli byste dva levharty se stejnou kresbou. Kromě toho je u nich patrný pohlavní dimorfismus; samice jsou výrazně drobnější než samci, u kterých pak může váha dosahovat i 65 kilogramů.

Jsou to samotáři aktivní hlavně v noci. Jejich doménou je zejména pohyb ve větvích stromů.

Reklama

Výběr článků

Načítám