Hlavní obsah

Ochránci zvířat chtějí po britské vesnici, aby se přejmenovala. Její název prý připomíná týrání zvířat

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská pobočka organizace PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) vyvolala pozdvižení v britské vesnici v hrabství Dorset. Vesnice se totiž jmenuje Wool (česky Vlna) a ochránci upozorňují, že během průmyslového stříhání ovcí dochází ke krutostem na zvířatech. Obec proto žádají, zda by se nemohla přejmenovat na Vegan Wool (tedy Veganská Vlna).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žádost, kterou ve středu odeslala radním vesnice ředitelka britské PETA Elisa Allenová, vyvolala nejen u místních obyvatel posměch a rozhořčení. Jak informoval deník Daily Mail, radní dopis zveřejnili na internetu a od té doby se stal virálním.

Ve svém dopise Allenová navrhuje vesnici, aby se přejmenovala, protože průmyslové stříhání ovcí, je ke zvířatům nepřiměřeně kruté. Navrhuje tedy změnění názvu obce na Vegan Wool. „Veganskou vlnou“ jsou nazývána uměle vyrobená vlákna s vlastnostmi vlny přírodní. Jako příklad uvádí Allenová materiál zvaný Woocoa vyrobený z vláken kokosů.

„Střihači mlátí ovce do hlavy, dupají jim na krky a řezají je elektrickými nůžkami. Rychlé a drsné stříhání zanechává ovce s velkými krvavými ranami, které střihači na hrubo zašijí bez anestetik,“ popisuje v dopise Allenová některé praktiky ovčích velkochovů.

Náš název nemá s ovcemi nic společného

Jenže obyvatelé vesnice, která byla založena před tisíci lety, mají pádný argument proti. Slovo „wool“ opravdu v angličtině znamená „vlna“, jenže název vesnice Wool vznikl zkomolením z anglosaského Wyllon. Vesnice se objevuje v Knihách Posledního soudu (soupis majetku z roku 1086) pod názvem Welle. Obě tato slova neznamenají „vlna“, nýbrž „prameny“.

„Takže soutěska Cheddar Gorge by se měla přejmenovat na Vegan Cheddar Gorge a Burgar ve Skotsku by měl být Veggie Burgar?“ ptal se jeden z internetových komentářů. Většina z nich nechápe, jak mohlo organizaci něco takového napadnout. Možná ale PETA dosáhla toho, čeho chtěla. Problém zacházení s ovcemi ve velkochovech se dostal do britských médií.

Reklama

Výběr článků

Načítám