Hlavní obsah

Objeveno sedm nových měsíců kolem Jupitera

HONOLULU

V blízkosti planety Jupiter zpozorovali astronomové dalších sedm měsíců, které by jim mohly poskytnout klíč k původu planety. Zaznamenali je pomocí teleskopů umístěných na vrcholu vyhaslé sopky Mauna Kea na Havajských ostrovech. Objev oznámila Mezinárodní astronomická unie (IAU).

Foto: Jana Digrinová

Mníšecký zámek včera večer zhasnul svá světla a podpořil tak celosvětovou akci Hodina Země.

Článek

Počet satelitů, které krouží kolem největší planety sluneční soustavy, se tak podle internetového zpravodajství Ananova zvyšuje na 47. "Doufáme, že nám nově objevené měsíce prozradí něco o tom, jakým způsobem byl Jupiter vytvořen," řekl David Jewitt, který spolu se Scottem Sheppardem vede havajský astronomický tým.

Pět ze sedmi nově objevených měsíců kolem Jupitera obíhá v protisměru, proti rotaci planety. Takto obíhá většina měsíců planety, které objevil havajský tým, což naznačuje, že měsíce byly zformovány na jiném místě a zachytily se na oběžné dráze Jupitera. "Potíž je v tom, že nevíme, jak se toto zachycení odehrálo," řekl Jewitt. Objevy nových těles by podle něj mohly přispět k porozumění tomuto jevu.

Astronomové ještě neurčili velikost objevených měsíců, ale domnívají se, že měří přibližně od 2 do 4 kilometrů v průměru.

Jupiter má víc měsíců než jiné planety. Ty největší, které objevil italský fyzik a astronom Galileo Galilei v roce 1610, měří několik tisíc kilometrů v průměru. Astronomický tým Havajské univerzity objevil od roku 2000 již 30 nových měsíců Jupitera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám