Hlavní obsah

Núbijská poušť vydala poklady černých faraónů

Novinky, Alexandr Petrželka, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Unikátní nález soch a uměleckých předmětů z doby faraónů se podařil týmu francouzských a švýcarských archeologů v údolí středního Nilu. Dva a půl tisíc let staré naleziště, nedotčené lidskou aktivitou poslední dva tisíce let, skrývalo artefakty z doby, kdy v dnešním Súdánu končila vláda tzv. černých faraónů.

Foto: Matouš Suchochleb

Kvakpunkrock.cz

Článek

"Jsou to nádherná díla a mistrovské sochy," řekl o portrétech černých faraónů z leštěné černé žuly s vytesanými jmény šéf expedice Charles Bonnet televizi BBC. Nález je podle něj senzací nejen pro archeology a historiky, ale obohatí i světové umění.

Říši černých faraónů ovládl Egypt

Núbijští králové vládli mocné říši - království Kuš - na středním toku Nilu asi tisíc let. Faraónové z Egypta proti nim bojovali o ovládnutí obchodních cest. Samostatná říše Kušitů byla poražena někdy kolem roku 2500 před naším letopočtem, stala se jakousi pohraniční provincií Egypta a převzala náboženství i kulturu ze severu.

Kušité bojovali za svobodu

Řada soch z nálezu nese stopy po brutálním ničení. Podle Bonneta jde o doklad o tom, že "egyptizaci" Núbijců muselo doprovázet násilí. V sedmém století před n.l. se však "provinční králové" na několik desetiletí stali jako XXV. dynastie vládci celého Egypta. I v pozdějších dobách, kdy Egypt prožíval vnitřní zmatky, se Kušité nadvládě vymanili a několik století kolem přelomu letopočtů si na omezeném území vládli sami.

Reklama

Výběr článků

Načítám