Hlavní obsah

Nový šéf kaplanů Harvardovy univerzity je ateista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfem kaplanů jedné z nejslavnějších univerzit na světě se poprvé v historii stane ateista. Greg Epstein působí na univerzitě od roku 2005 a podle svých slov chce pomoci hledat a nacházet, co máme jako lidské bytosti společné a pomáhat těm nejvíce utlačovaným komunitám.

Foto: Profimedia.cz

Harvardova univerzita

Článek

Na Harvardově univerzitě působí zhruba 40 kaplanů zastupujících kolem 20 různých náboženství či filozofických a spirituálních směrů. To že v jejich čele stane ateista, zejména když se jedná o univerzitu, která byla založena puritánskými kolonisty, aby vychovávala pro nový svět nové duchovní, vzbudilo překvapení.

Epstein, který vyrostl v židovské rodině, je zastáncem humanistického hnutí. V užším pojetí se zejména v anglosaském světě humanismus téměř překrývá s ateistickým hnutím. Epstein, autor knihy Dobro bez Boha: V co věří miliarda nevěřících lidí, je zastáncem sekularismu (oddělení církve od státu), filozofie založené na hodnotách a zaměřující se na vztahy mezi lidmi spíš než na vztah člověka k Bohu.

„Máme toho spoustu, co nás z teologická hlediska rozděluje, ale máme toho také mnoho společného, pokud jde o naše společné touhy podporovat lidské bytosti v naší komunitě, které se snaží žít smysluplný život ve světě, který vás o ten smysl může někdy připravit,“ uvedl minulý pátek pro deník Guardian Epstein na adresu kaplanského sboru.

USA: Zbožnost v politice stále letí

Volby USA

„Chci podpořit studenty a univerzitní komunitu vzhledem k faktu, že zažíváme těžkou dobu a téměř u každého se dá očekávat, že v posledních letech ztratil trochu víry v lidskost,“ dodal Epstein.

I když obsazení pozice šéfa kaplanů ateistou může vyvolávat zejména v náboženských kruzích pozdvihnuté obočí, řada studentů Epsteinovo jmenování vítá. „Jeho vedoucí role není o náboženství. Je to o spolupráci mezi lidmi různé víry a o setkávání lidí, kteří by se za normálních okolností za věřící nepovažovali,“ uvedla dvacetiletá studentka Charlotte Nickersonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám