Hlavní obsah

Nové záběry Titaniku odhalily jeho rozklad

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výprava, kterou vede výzkumník Victor Vescovo, zveřejnila nové záběry legendárního vraku zaoceánské lodi Titanic. Průzkumníci strávili u vraku ležícího v hloubce téměř čtyř kilometrů osm dní a pořídili první záběry slavné lodi po čtrnácti letech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči po 14 letech pořídili nové snímky vraku TitanikuVideo: ATLANTIC PRODUCTIONS, Reuters

 
Článek

Záběry pořizoval Vescovův tým na počátku srpna v rámci výpravy Five Deeps Expedition, jež si klade za cíl během 11 měsíců ponořit se do nejhlubších míst všech pěti světových oceánů (v květnu se Vescovo potopil na dno Mariánského příkopu). U Titaniku strávila posádka osm dní, během nichž provedla celkem pět ponorů.

„Je to velký, opravdu velký vrak. Nebyl jsem pořádně připraven na to, jak obrovský je,“ uvedl zkušený průzkumník pro BBC. „Vidět to je neobyčejný zážitek,“ dodal s tím, že nejúchvatnější moment přišel v okamžiku, kdy se světla odrážela od trupu lodě.

Výzkumníci se však nejeli potopit do obrovské hloubky pouze kvůli zážitku. Pomocí metody zvané fotogrammetrie chtějí nahrávek a snímků využít k vytvoření detailních 3D modelů slavné lodi. Za pár desítek let to bude totiž dost možná to jediné, co z ní zbude.

Známé části vraku jsou nadobro pryč

Vrak totiž postupně pohlcuje příroda. Silné mořské proudy, koroze a kovy požírající bakterie daly dvěma hlavním částem vraku, které se od sebe nacházejí zhruba 600 metrů, pořádně zabrat. Některé části, důvěrně známé z předchozích záběrů, už zmizely.

Foto: Profimedia.cz

V roce 1991 objevila Henrietta Mannová bakterie, které Titanic požírají. Dostaly jméno Halomonas titanicae.

„Kapitánova vana je mezi nadšenci do Titaniku nesmírně populární – a teď je pryč,“ uvedl Vescovo příklad. Za své vzala téměř celá kapitánova kajuta. „Celá ta paluba se propadá,“ dodal. Podle některých teorií vrak nadobro zmizí okolo roku 2030.

Foto: Reuters

Viktor Vescovo (druhý zleva) se svým týmem

Titanic se potopil při své první plavbě 15. dubna 1912. Z 2223 cestujících a členů posádky „nepotopitelné“ lodi zemřelo 1517 lidí.

Dlouho se předpokládalo, že loď klesla na dno v jednom kuse, teprve až když byl v roce 1985 Titanic nalezen, zjistil americko-francouzský tým, že před dosednutím na dno se loď rozlomila na dva kusy.

Před Vescovovou expedicí se lidé naposledy k vraku potopili v roce 2005. O pět let později vrak a okolí zmapovali dálkově ovládaní roboti. Od roku 2012 je zřejmě nejslavnější vrak pod ochranou organizace UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám