Hlavní obsah

Nizozemsko začne při vyhledávání drog používat robotického psa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robot společnosti Boston Dynamics je zřejmě jedním z nejznámějších robotů. První videa stroje, který dokáže obdivuhodně držet rovnováhu, ohromila svět už v roce 2009. Nyní psího robota s názvem Spot (tato verze byla představena v roce 2016) využívá i nizozemská policie při zátazích v drogových laboratořích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemská policie nasadila do boje proti drogovým dealerům robotického psaVideo: DUTCH POLICE CENTRAL UNIT, Reuters

 
Článek

Nový robotický pomocník nizozemské policie byl poprvé využit už letos v březnu. Speciální zásahová jednotka ho používá při vstupu do drogových laboratoří, aby zajistil, že je prostředí bezpečné pro lidi.

„Drogová laboratoř je pro nás vždy rizikové prostředí, protože se tam nachází řada nebezpečných látek nebo i zločinec se střelnou zbraní,“ uvedla Marjolein Smitová, šéfka Divize zvláštních operací nizozemské policie ve videu, které zveřejnila agentura Reuters.

Speciální jednotka používala roboty pro podobné případy již dříve, unikátní mobilita robota Spot je ale prý bezprecedentní.

„Měli jsme robota s výbornými pásy, ale ten nezvládal obrubníky. Měli jsme roboty na kolech, ale ty zas nezvládaly náročnější terén,“ uvedla Smitová. Spot ovládaný na dálku člověkem disponuje skvělými kamerami a policie ho může dovybavit ještě dalšími senzory.

Známý robotický pes se objevil v uzavřené zóně černobylské elektrárny

Koktejl

Smitová nesdělila, kolik robotický pes policii stál, uvedla nicméně, že roční náklady vyjdou přibližně stejně jako lidský policista, to znamená něco kolem 44 tisíc eur (1,1 milionu korun).

Robotický pes Spot byl firmou Boston Dynamics představen v roce 2016, od té doby firma poukazuje na různé možnosti jeho využití. V budoucnu by mohl například z místa činu odebírat vzorky DNA, aniž by na místo musel člověk. Jak ale podotýkají psovodi, v případě samotné detekce drog mají stále navrch Spotovi živí čtyřnozí kolegové.

Reklama

Výběr článků

Načítám